26 september 2023

Groots afscheid voor Mark Weusthof

In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een prachtig eerbetoon bij zijn afscheid als wedstrijdmenner.

Het werd een avond waarop veel werd gelachen, maar ook eentje waarbij als vanzelf emoties kwamen bovendrijven toen over verdrietige momenten werd gesproken. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Erik Eshuis, als een soort sprekende encyclopedie als geen ander thuis in de wereld van het koetsengerij.

Meer dan 200 gasten waren aanwezig bij de geslaagde bijeenkomst, waarbij tal van herinneringen gelardeerd met prachtige en vaak humoristische anekdotes en filmbeelden werden opgehaald uit een periode van liefst veertig jaren. Daarin maakte eerst vader Theo en vervolgens zijn zoon Mark Weusthof deel uit van de internationale vierspantop. Beiden werden twee keer wereldkampioen met het Nederlandse team. Theo lukte dat in 1986 en 1988, Mark deed het hem na in 2002 en 2008.

Theo Weusthof

De avond wordt geopend door voorzitter Cees Haulo van de Stichting Twents Vierspan, die het hele team Weusthof in het zonnetje zette. In een video-opname uit de jaren tachtig legde Theo Weusthof op de hem kenmerkende manier in het Twents uit hoeveel steun de stichting hem gaf om internationaal te kunnen blijven presteren.

Mark Weusthof nam daarna in een interview met Willem Pfeiffer van Hippisch Twente de hoogte- en dieptepunten van zijn eigen loopbaan als vierspanrijder door. Die begon in 1997, toen hij de teugels overnam van zijn vader Theo. Met een nieuw stel paarden vond Mark de weg naar de top en trad hij in diens voetsporen.

Schokkend verlies

Het plotselinge overlijden van zijn vader na een ongeval in diens eigen stal betekende in november 1999 in meer dan één opzicht een schokkend verlies voor de toen 26-jarige. “Het heeft wel even geduurd voor ik die klap te boven was en me weer vol op de sport kon storten”, aldus Mark Weusthof.

Na het interview prees hij uitbundig Linda Baveld, Maria en Paul Siemerink en Erwin Weusthof (geen familie) voor hun inzet in de vele jaren waarin ze een vaste waarde voor het maar zelden aan mutaties onderhevige team waren.


Mark Weusthof en zijn vrouw Marieke bedanken het trouwe team rondom de menner. Vanaf links Maria Siemerink, Linda Baveld, Edwin Weusthof en Paul Siemerink
Foto: Gerben Olthof

Bij de ‘grote jongens’

Met de hulp van onder meer het hechte thuisfront, de Stichting Twents Vierspan, de financiële steun van tal van ondernemers uit vooral de eigen regio en het aanhaken van elkaar opvolgende hoofdsponsors als Cees van Opstal, Harry Kuipers en Alfons Engbers kan Mark Weusthof jarenlang als parttime menner aanhaken bij de ‘grote jongens’. “Ik heb er wel eens over gedacht of ik mij niet net als de meeste anderen volledig op het rijden moest toeleggen. Maar ik heb er niet voor gekozen, omdat ik ook veel plezier haal uit mijn werk als technisch tekenaar.”

Boerin Hendrikje

Een heerlijk komisch intermezzo kwam zaterdag onverwacht van partner Inge Kamp van fokker Bertus Verwaijen, van wiens Alexandro P. Mark Weusthof enkele nazaten in het span had. In haar rol als boerin Hendrikje in het dialect nam ze met haar schelle stem vooral een aantal mannen op de korrel.

Als afsluiting van het officiële gedeelte was het woord eerst aan het team van Mark Weusthof, dat de menner  jarenlang om zich heen wist. Edwin Weusthof droeg daarbij het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde gedicht ‘Geern Doan’ voor. Daarna mochten alle aanwezigen meezingen met het lied ‘De Marathonrijder’, een door de familie Weusthof en aanhang samengestelde variant op het populaire ‘ Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker.

IJsbrand Chardon

Nadat de ‘derde helft’ al enige tijd gaande was, vraagt IJsbrand Chardon staande op een stoel de aandacht. De beste Nederlandse vierspanrijder aller tijden had louter complimenten voor de Rossummer. “We hadden altijd super contact met elkaar en liggen elkaar super. Dit is nooit leuk, ook niet voor Mark, maar ik snap zijn beweegredenen wel. Met zijn vader en hij allebei hebben we twee wereldtitels gepakt. “Ik vind het oprecht jammer dat hij stopt”, vervolgde Chardon. “En laten we niet die fantastische achterban van hem vergeten. Als je ook vanavond weer zag hoeveel fans er bij waren, dat kan geen andere menner zeggen. Dat gaan we straks allemaal absoluut missen.”


Vanaf links Bram Chardon, Edwin van der Graaf, Antonie en Herman ter Harmsel, Mark Weusthof, Christoph Sandmann en IJsbrand Chardon.
Foto: Gerben Olthof

Geweldige tijd

Het slotakkoord is voor Mark Weusthof zelf, die zich dankbaar toonde voor alle loftuitingen die hem en zijn crew ten deel vielen. “Het was al met al een geweldige tijd die we hebben afgesloten met een prachtige avond. Heel mooi ook dat slotwoordje van IJsbrand, een extra groot sportman.”

En over zijn toekomst tot slot: “Ik moet maar zien of het grote zwarte gat komt. In mijn werk kan ik mijn ei 28 uur in de week heel goed kwijt. Dat laat ik in elk geval het eerste halfjaar nog wel even zo. Ook al omdat mijn paarden voorlopig hier nog staan en ik wel even nodig heb om goed na te denken wat ik straks wil doen met de tijd die vrijkomt. Maar natuurlijk ga ik dit allemaal heel erg missen.”

Zoals de menwereld er erg aan zal moeten wennen dat het rond de hindernissen in de marathon voortaan ongetwijfeld een stuk rustiger zal zijn…

Bron: Hippisch Twente