26 augustus 2016

Haras du Pin: Dressuur als krachtsport

Gisteren en vandaag werden in Le Pin au Haras de dressuurproeven afgewerkt. De meeste Nederlandse deelnemers hebben nog goede kansen om naar topklasseringen te dingen. Het  warme weerspeelde een belangrijke rol evenals de plakkerige bodem, die weliswaar glad als een biljarttafel, maar krachtrovend was. 

Op het heetst van de dag begon gisteren de dressuur op het CAI Haras du Pin. Het kwik stond inmiddels bij ruim 34 graden schaduwtemperatuur en wind was er maar weinig. Het spits werd afgebeten door de jonge menpaarden, die een kwalificatie voor het WK jonge menpaarden afwerkten.
Daarna waren de pony enkelspannen aan de beurt. Hier reed Tjidde van Willenswaard bij zijn eerste wedstrijd in het buitenland zijn pony naar een verdienstelijke vijfde plaats en heeft slechts twee punten achterstand op Denny Schuddinck uit België en de Française Laetitia Maricourt die de overwinning deelden. De derde plaats was voor Benoit Vernay, eveneens uit Frankrijk.
Bij de pony tweespannen domineerden eveneens Belgische menners. Wenny Vanhee won voor Pieter van den Broeck. Op de derde plaats volgde de succesvolle kaderrijder Dirk Neerincx, voor Heidi te Poele, Wolter van der Veen en Woutera van de Kamp-Rozendaal.
Bij de vierspannen ging de overwinning eveneens naar onze Zuiderburen. Jeroen de Schutter trok de overwinning met afstand naar zich toe, voor zijn landsman Nicolas Deudon. Marathonspecialist Aart van de Kamp jr. werd vijfde, maar heeft met zijn favoriete onderdeel voor de boeg nog alle kansen.
In de driesterren- klasse enkelspan paarden belandde Frans Hellegers op de derde plaats achter de Belgische Laure Philippot en de Française Anne Violaine Brisou.
Nederlands succes was er in de tweesterren rubriek tweespan paarden in de persoon van Rob van den Heuvel, die de dressuur in zijn klasse won. Leo van der Burgt werd hier vijfde.

Morgen zal de marathon met zeven zware en technische het uiterste van de paarden en pony’s vergen. De organisator zorgt voor voldoende koelmogelijkheden om de paarden zoveel mogelijk te ontzien.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.