18 augustus 2021

Hippiade mennen: stralende dressuurkampioenen op Medal Plaza

Zoals elk jaar werd de dressuur op de Hippiade verreden op de grasterreinen. Daar lagen deze editie slechts 5 dressuurringen. De menners moesten namelijk in één allesbeslissende proef presteren. Een bijkomend voordeel was de vele extra ruimte op het terrein, waardoor er fijn kon worden losgereden.

Tijdens de prijsuitreiking van de dressuurrubrieken op Medal Plaza ontbrak dressuurkampioene Irma Teunissen toen ze de eerste keer werd omgeroepen. Zij was nog druk bezig met haar vaardigheidsproef. Gelukkig kon ze na de vaardigheid toch nog het podium beklimmen om haar welverdiende gouden medaille in de klasse van de rubriek dressuur pony’s tweespan klasse B en L in ontvangst nemen.


Melanie van de Bunt pakte 3 medailles
Foto: Jeanine Benschop

Medailleoogst voor Melanie van de Bunt

Met een prachtige 72% was Melanie van de Bunt de overtuigende kampioene in de klasse ZZ bij de tweespannen. Voor haar een mooie opmaat naar het WK in Frankrijk. Na de titel in de klasse ZZ tweespannen dressuur pony’s voegde ze er nog twee aan toe. In enkelspan klasse M won ze zowel de dressuur als de vaardigheid met Zuidhoeve’s Henzel, alias Herby. “Dit is de tweede wedstrijd die ik met Herby in het enkelspan heb gereden. Het begon als grap. Hij deed het echt goed. Echt boven verwachting. Ik rijd veel tweespan en enkelspan rijd ik niet vaak in vaardigheidswedstrijden, dus ik dacht: ‘ik neem hem gewoon mee’. Meestal doe ik dat met jonge pony’s. Herby is mijn marathonpony in het tweespan. Tijdens de districtskampioenschappen deed Herby het al heel goed. Vandaag ook. Echt boven verwachting, maar wel super leuk.”

In de hoogste klasse bij de enkelspan pony’s, de klasse ZZ dressuur, ging de overwinning naar Manoek van Ewijk met Darlinca. Van Ewijk nam al vaker deel aan de Hippiade en was al eens kampioen in de klasse B. “Met Darlinca is dit mijn eerste titel in het ZZ.”

Familiepony

De naam Wijdenes en Wrentnall Red Fox klonk twee keer tijdens de prijsuitreiking. Marianne Wijdenes mocht op de hoogste trede plaatsnemen voor het in ontvangst nemen van de gouden medaille die hoort bij de Hippiade-titel in de klasse L enkelspan pony’s. Haar zus Ellen stond eerder op de derde trede en werd gehuldigd met het brons in de klasse M enkelspan pony’s. Goud en brons dus voor dezelfde Welshpony en de familie uit Medemblik. Marianne: “Wrentnall Red Fox is de pony van mijn zus Ellen. Zij heeft hem opgeleid en getraind. Ik mocht hem vandaag even lenen, dus alle verdiensten gaan naar Ellen.” Haar zus reageert: “Ik reed hem in het M en dat ging ook heel goed. We doen het samen, altijd.” Het is helemaal leuk als je dat als zussen kunt doen en dan nog met succes ook. De pony is nu acht jaar oud, een Welsh A. Ellen heeft hem gekocht en zelf beleerd.

Friezen en tuigers

De Friese merrie Oukje van het Hiem pakte in korte tijd haar tweede belangrijke prijs. “Ik had het niet verwacht en ik had het vooral niet durven hopen”, vertelt Renate Roling, de winnares van de klasse M enkelspan paarden. “Mijn merrie Oukje van het Hiem DL was afgelopen weekend ook al mee geweest op wedstrijd, de finale van de KFPS Horses to Fly mencompetitie. Toen ik het filmpje van de proef terugzag en aan mijn proef terugdenk dan ben ik best wel tevreden.” Met een score van 68,67% ging de KNHS-titel in de klasse L dressuur paarden enkelspan naar Udo de Haan met HSP Milan. Paardengebitsverzorger Xander Tuintjer (26) mocht het goud in ontvangst nemen tijdens de huldiging voor de klasse B op Medalplaza. Met de vijfjarige tuigpaardmerrie Luna (Atleet x Manno) was de menner uit Groningen de beste in die klasse. “Ik heb Luna vorig jaar in juni beleerd. De Hippiade vandaag was haar derde wedstrijd. Dat ging hartstikke mooi. Ik probeer Luna op te leiden als rij-/menpaard.”

Voor de zesde keer

Jeannette Veldboom scoorde een dubbele hattrick met Veldstar Risk. Ze won voor de zesde keer op rij de Hippiade-titel in de klasse ZZ enkelspan paard. Toch is dit een bijzondere. “Mijn paard is er een jaar uit geweest met een blessure.” Goud en zilver voor Rudolf Pestman: met zijn imponerende 18-jarige bonte Diesel won hij goud in de klasse Z dressuur en zilver in de vaardigheid klasse ZZ.

Debutanten en routiniers

De dolgelukkige Marianne de Haas reed dit jaar voor het eerst mee op de Hippiade Mennen en mocht direct een gouden medaille in de dressuurklasse enkelspan B pony’s mee naar huis nemen. “Sterker nog, vorig jaar heb ik pas mijn eerste menwedstrijd gereden dus ik vind deze titel echt geweldig!” Maar ook de routiniers lieten zich weer zien. De ervaren Ito Werkman mag weer een KNHS-titel op de Hippiade aan zijn goedgevulde erelijst toevoegen. Hij schreef met zijn paarden Marjet en Sofie N de dressuurklasse tweespan paarden M/Z/ZZ op zijn naam. Hij reed de hoogste dressuurscore van de hele dag met ruim 73%. Tijdens de prijsuitreiking van de dressuurklasse B en L tweespan paarden mocht Lysanne de Jong de hoogste trede van het podium beklimmen. Met haar paarden VDB’s My en VDB’s Maysee pakte ze overtuigend de winst met een score van 63,75%.

Bekijk hier het fotoalbum

Uitslagen dressuurrubrieken Hippiade 2021

Tweespan pony klasse B/L

 1. Irma Teunissen (Hamont-Achel) – Saga, Carlos, 69,917%
 2. Rowan Timmer (Putten) – Sellemshoeve Youri, Renee, 68,833%
 3. Eveline Roseboom – Meel – Spoorzichts Magic, Shamrocklake Mr. Horatio, 68%

Tweespan pony klasse M/Z/ZZ

 1. Melanie van de Bunt (Lunteren) – Tumtum, Sunstar’s Calvados, 72%
 2. Jorn van Olst (Laag Zuthem) – Boy, Marvin, 63,417%

Enkelspan pony klasse B

 1. Marianne de Haas – van Gulden (Warmond) – Falke’s Dancer, 69,167%
 2. Mirjan Stadman (Annen) – Rooys Frodo, 67,833%
 3. Jordy Reuvers (Zevenbergen) – Boy, 67,500%

Enkelspan pony klasse L

 1. Marianne Wijdenes (Medemblik) – Wrentnall Red Fox, 67,917%
 2. Jolanda Schimmel – Gaasbeek (Klarenbeek) – Alt Feart’s Hotse, 66,917%
 3. Petra Meulman – Klinkhamer (Nieuwe Pekela) – Suarez, 66,250%

Enkelspan pony klasse M

 1. Melanie van de Bunt (Lunteren) – Zuidhoeve’s Henzel, 71,750%
 2. Dorothy Drongelen (Ens) – Spring Surprise, 70,917%
 3. Ellen Wijdenes (Medemblik) – Wrentnall Red Fox, 70,083%

Enkelspan pony Z/ZZ

 1. Manoek van Ewijk (Oldebroek) – Darlinca, 62,333%

Enkelspan paard klasse B

 1. Xander Tuitjer (Gasselternijveenschemond) – Luna, 68,5%
 2. Rianne Piek (Ter Idzard) – Doudzen, 65,417%
 3. Paskal de Graaf (Uffelte) – Lolane-V, 65%

Enkelspan paard klasse L

 1. Udo de Haan (Hemrik) – HSP Milan, 68,667%
 2. Nicole Verburg (Berkenwoude) – Flynn, 68,5%
 3. Richard Slump – Iron Lady, 66,75%

Enkelspan paard klasse M

 1. Renate Roling (Alphen NB) – Oukje fan it Hiem DL, 69,917%
 2. Ria Hettinga (Haskerhorne) – Cea fan Stal Redia, 64,333%
 3. Jikke Tange (De Wilgen) – Vrouck, 64,25%

Enkelspan paard klasse Z

 1. Rudolf Pestman (Eext) – Diesel, 71,750%
 2. Liesbeth Van de Wal – Haanstra (Creil) – Rykman, 64,750%
 3. Ito Werkman (Ten Post) – Sofie N, 64,500%

Enkelspan paard klasse ZZ

 1. Jeannette Veldboom – Bulten (Zeewolde) – Veldstar Risk, 71,833%
 2. Hans Ouwersloot (Enschede) – Coco, 70,083%

Tweespan paard klasse B/L

 1. Lysanne de Jong (Assen) – VDB’s My, VDB’s Maysee, 63,750%
 2. Chantal Hekkert – Ogink – Femke, Froukje, 62,000%

Tweespan paard klasse M/Z/ZZ

 1. Ito Werkman (Ten Post) – Marjet, Sofie N, 73,083%
 2. Harry Streutker (Coevorden) – Ra’Id JW, Yk Arjan, 70,000%