16 augustus 2010

Met filmpje: Hippische sporters op medaillejacht in USA

Tijdens de perspresentatie in het Rabo auditorium in Utrecht bleek de uit 21 hippische sporters in zeven disciplines bestaande delegatie die de KNHS afvaardigt naar de wereldkampioenschappen vol zelfvertrouwen. Het dressuurteam, de aangepaste sporters en de vierspanrijders gaan voor heel veel eremetaal. De reining ruiters en de springruiters gaan er van uit dat zij zich op of bij het erepodium zullen weten te rijden, terwijl eventing ruiter Tim Lips (Made) en endurance amazone Carmen Römer (Landgraaf) zich in de eindstand een plek bij de eerste tien toedichten.

"We hebben een enorme ambitie en hebben die ambitie ook in een uiterst stringent selectiebeleid door laten klinken. Een klassering bij de eerste acht bij deze WK moet op grond van in het afgelopen jaar behaalde resultaten haalbaar zijn. Daarmee hebben we dezelfde strenge selectie-eisen aangehouden als het NOC*NSF doet wanneer het gaat om uitzending naar de Olympische Spelen. De ruiters en menners die wij afvaardigen hebben in 2009 al laten zien dat zij in staat moeten worden geacht zich met het team bij de eerste acht te kunnen rijden. In twee disciplines, het mennen en het springen, verdedigen wij de wereldtitel met de teams en bij de vierspanrijders verdedigt IJsbrand Chardon (Den Hoorn) ook nog eens zijn individuele titel.

De vierspanrijders werden aan de pers gepresenteerd.

In de dressuur hebben wij ook veel kans op eremetaal. Vorig jaar op het EK veroverden wij van de zeven te verdienen medailles er zes, waaronder drie maal een gouden.
Tim Lips heeft vorig jaar het parcours in Kentucky verkend en reed zich na de cross naar een voortreffelijke vierde plek. Door twee springfoutjes in de afsluitende springproef, normaal zijn sterkste onderdeel, zakte hij in het klassement, maar plaatste zich nog steeds bij de beste tien. Ook dat geeft vertrouwen.
In de endurance hebben wij Carmen Römer afgevaardigd en ook zij heeft met Tuff Enuff FA laten zien op de 160 kilometer lange rit tot topprestaties in staat te zijn", aldus de technisch directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden.

Ook ten aanzien van de disciplines reining en de aangepaste sporters is Van der Heijden zeer positief. "De reiningruiters hebben het afgelopen jaar meerdere malen laten zien uiterst succesvol te zijn onder leiding van Rieky Young (Vorstenbosch) en we zien hun prestaties dan ook met zeer veel vertrouwen tegemoet. Datzelfde geldt ook voor ons team, dat aan de start komt in de wedstrijden voor aangepaste sporters. Ik ben er van overtuigd dat zij ons in positieve zin zullen verrassen", vervolgde Van der Heijden.

Opvallend is dat in zowel de discipline dressuur als in de discipline reining Anky van Grunsven (Erp) als reserve staat opgesteld. "Anky is voor de dressuur alleen beschikbaar als er iemand uitvalt. IPS Paintend Black is verkocht naar Spanje, maar zij behoudt de beschikking over deze hengst, mocht de nood aan de man komen", aldus Sjef Janssen, de bondscoach van de dressuurruiters.
 
Koos de Ronde vertelt wat hij allemaal meeneemt naar Kentucky aan materialen


Voormalig chef d’equipe vierspannen Jaap Boom was spreker op de Masterclass voorafgaand aan de perspresentatie. Jaap gaf toelichting over het vierspan WK in Kentucky aan de aanwezige mediavertegenwoordiger.

Kijk voor meer foto’s in het Fotoalbum

bron: KNHS/Hoefnet

Klik hier voor de video van de perspresentatie op Rabosport.nl