11 september 2016

Horse Event: Mooie strijd in minimarathon jeugd

Vanmorgen stond het buitenterrein van het immens populaire Horse Event op de terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo in het teken van mensport voor de jeugd. Twintig jonge mentalenten in de leeftijd variërend van 10 tot en met 16 jaar namen het in vier rubrieken tegen elkaar op. En er werd flink gestreden, want de beste menners konden zich kwalificeren voor de finale tijdens Paard&Koets van 4 tot en met 6 november.

De 15-jarige Siebren Everdijk was ongenaakbaar in zijn rubriek. De Kapellenaar stuurde zijn pony twee keer foutloos in de snelste tijd door het parcours en stelde hiermee zijn finaleplaats zeker. Geholpen door haar broer Willem achterop het rijtuig reed de 15-jarige Astrid Weijts haar New Forest pony Chiko naar de tweede plaats en ook Astrid kreeg tijdens de prijuitreiking het startbewijs voor de finale overhandigd.

De 13-jarige Marlou Lohuis uit Zuna, een buurtschap bij Wierden, zette in beide omlopen de snelste tijden neer en verzekerde zich met de rubrieksoverwinning van een finaleticket. Feyoena de Beaufort won in 2015 de finale op Paard&Koets en had maar één doel: zich opnieuw te plaatsen voor dit mooie mensportevenement. Met haar 20-jarige pony Chally bleef zij de eveneens uit Driebergen afkomstige Mathijs van Jaarsveld voor en sleepte haar felbegeerde startbewijs in de wacht. De in oranje kleuren gestoken Mathijs stuurde zijn pony Joris knap naar de derde plaats en ook hij mag in november aantreden in de finale.

De 10-jarige Milou Jasperse uit Kwadendamme stuurde haar pony Floortje behendig door het parcours, ontworpen door René Schuiling en Govert de Koning. Milou was beide manches ongenaakbaar en won haar rubriek. Leeftijdsgenootje Lisa Kleinjan uit het Twentse Notter genoot met volle teugen van haar deelname en eindigde ondersteund door haar vader, parcoursbouwer Arjan Kleinjan, op de tweede plaats. Het derde ticket voor de finale in deze rubriek werd verdiend door de 12-jarige Thomas Philips uit Den Haag, die op de koets professioneel werd gecoached door internationaal vierspanrijder Edwin van der Graaf, die vorige week nog deelnam aan het mooie WK vierspannen in Breda.

Topfavoriet Gerryt Riemersma maakte de verwachtingen waar en was ondanks de gladde ondergrond door de regen vanmorgen, het snelst in de tweespanrubriek. De 13-jarige Gerryt won vorig jaar de kwalificatie op Horse Event én de Finale tijdens Paard&Koets met zijn razendsnelle Appaloosa pony’s en mag begin november zijn titel verdedigen. Goike van Olst reed vandaag haar eerste marathon met het voormalige span van haar broer en kon met twee foutloze omlopen zeer tevreden zijn over haar resultaat. Evenals de 15-jarige Anouk de Haas heeft Goike het finaleticket op zak. Voor Anouk was haar prestatie op Horse Event tevens zeer bijzonder, één van haar pony’s is slechts sinds twee weken in haar bezit én in het tweespan!

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de foto's