23 augustus 2008

Imposant deelnemersveld in Beesd

Over exact 21 dagen is het zo ver, dan gaat na twee jaar intensieve voorbereiding de negentiende editie van het Wereldkampioenschap vierspannen, de koningsdiscipline van de mensport, van start. Van 3 tot en met 7 september 2008 opent landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in het Gelderse Beesd haar poorten voor de absolute wereldtop.

De vierspanrijders bonden de afgelopen periode de strijd met elkaar aan om de felbegeerde startplaatsen. Maximaal vier plaatsen per land waren er te vergeven en in grote menlanden als Hongarije en Duitsland werd een spannende strijd geleverd om het eigen land te mogen vertegenwoordigen op dit topevenement. Nederland heeft als gastland het voordeel negen menners te mogen afvaardigen, maar ook in ons land werd tot het laatste moment gestreden om de startbewijzen. Deze ferme strijd heeft er in geresulteerd dat het Wereldkampioenschap in Beesd zich gelukkig kan prijzen met een imposant deelnemersveld. Eenenzestig deelnemers uit 20 verschillende landen zijn vertegenwoordigd, waarvan 16 landen een team, bestaande uit twee of drie deelnemers, hebben afgevaardigd. Deze teams strijden om het eremetaal in het landenklassement, terwijl alle deelnemers tegelijkertijd alles uit de kast halen om kans te maken op een individuele medaille. Nederland heeft met IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Mark Weusthof alles in huis om de sterke concurrentie uit onder andere Hongarije en de Verenigde Staten het hoofd te bieden.

Onder de deelnemers bevindt zich een aantal menners die al eerder van het succes hebben geproefd. In de eerste plaats natuurlijk IJsbrand Chardon, die na 1988, 1992 en 2002 opnieuw voor het glanzend goud gaat. Maar ook de Zweed Tomas Eriksson werd al eerder, in 1990 en 2000, tot wereldkampioen gekroond, evenals de Zwitser Werner Ulrich in 1998. Grote afwezige op de deelnemerslijst in Beesd is titelverdediger Felix Brasseur. De wereldkampioen van 2006 liet eerder dit seizoen weten dat zijn jonge vierspan nog niet klaar is voor dit hoge niveau. Brasseur is wel aanwezig op Mariënwaerdt als trainer van het Portugese team.

Naast een groot aantal routiniers verwelkomt Beesd ook een aantal vierspanrijders die hun WK-debuut maken. Vanuit Nederland zien Herman ter Harmsel, Hans Heus en Peter de Ronde hun eerste WK-ervaring tegemoet. Duitsland heeft bewust voor de nieuwe generatie gekozen. Naast de bronzen medaillewinnaar van 2006 Christoph Sandmann en de ervaren Ludwig Weinmayr hebben onze Oosterburen de talentvolle 18-jarige Michael Brauchle en de 26-jarige Christian Plücker afgevaardigd. Het Zweedse team krijgt versterking van de 22-jarige Zweed Axel Olin, die na WK enkel-en tweespanervaring voor het eerst op een wereldkampioenschap voor vierspannen start.
Op woensdag 3 september is de openingsceremonie, gevolgd door de dressuur op donderdag 4 en vrijdag 5 september. Op zaterdag 6 september staat de spectaculaire marathon op het programma en op zondag 7 september wordt in de altijd spannende vaardigheidsproef beslist wie de medailles omgehangen krijgt.

Kijk voor de complete deelnemerslijst en het uitgebreide programma: www.wkvierspannen.nl