4 september 2013

In Memoriam Jhr Joan Backer

Op 28 augustus is Jhr Joan Backer op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Overlangbroek overleden.

Joan Backer was na zijn studie medicijnen huisarts in Breukelen. Aanvankelijk was hij een verwoed zeiler en bootjesman, maar via het ponyrijden van de kinderen raakte hij geïnteresseerd in pony’s. Hij werd zelf ruiter en ging New Forest Pony’s fokken. Hij leerde mennen en ging koetsen restaureren. Binnen de menwereld werd hij bekend als een van de eerste menners die met een vierspan New Forest pony’s deelnam aan de samengestelde menwedstrijden in de oorspronkelijke vorm.
Toen de kinderen niet meer naar de ponyclub gingen werden de pony’s ingespannen.

Samen met zoon Eyk en vrienden nam hij als enige ponyvierspan deel aan de eerste vierspanwedstrijden.
Vervolgens nam hij jarenlang deel aan de Nederlandse wedstrijden en werd hij uitgenodigd deel te nemen aan de International Driving Grand Prix van de Royal Windsor Horse Show in Engeland.

De heer Backer maakte zijn tuigen en marathonwagen hij zelf en leerde beslaan zodat hij de pony’s zelf op ijzers kon zetten.

Na de overstap naar de fokkerij van Arabische volbloeds zag hij zijn grote wens in vervulling gaan door een tandem te formeren met twee zelf gefokte Arabieren, broer en zus en waarmee hij vervolgens zijn mencarrière mee uitkwam. Ook nam hij met deze paarden deel aan endurance wedstrijden onder het zadel. De volbloeds zijn 29 en 30 jaar geworden en hij reed ze nog op de 1e Tandemdag in Beekbergen in 2006!

De presentatie van zijn gehele aanspanning met Arabische schimmels voor de zelf gebouwde Tandemdogcart was een lust voor het oog en er was altijd veel waardering voor de wijze van rijden en omgang met de paarden.

Nadat hij gestopt was met wedstrijdrijden bezocht hij nog jaren alle wedstrijden, genoot van de aanspanningen en gaf waar nodig support en advies.

Om de tandemsport onder de aandacht te brengen stelde het blad Mensport de Jhr Joan Backer Bokaal in die jaarlijks wordt uitgereikt aan een tandemrijder die zich sterk maakt voor de promotie van het tandemrijden.

De menwereld verliest met het overlijden van Jhr Joan Backer een markante en geliefde persoonlijkheid.
Jhr Backer is inmiddels in besloten kring begraven.

Meike Merks