28 september 2009

Jan Cornelissen neemt afscheid

Tijdens de menwedstrijd in Deurne waar afgelopen weekend verschillende NK’s werden verreden, werd jurylid Jan Cornelissen door de KNHS in het zonnetje gezet. KNHS-bestuurslid Jaap Werners sprak uitgebreid zijn dank uit aan de 81-jarige Cornelissen, die als official terugtreedt uit de mensport.


Jan Cornelissen is zowel nationaal als internationaal een begrip en wordt ook wel de ‘bruggenbouwer’ genoemd, een benaming die hij te danken heeft aan de grote bruggen die hij als internationaal parcoursbouwer in de marathonhindernissen bouwde. Cornelissen raakte begin jaren ‘80 verzeild in de mensport nadat hij enthousiast was geworden bij een bezoek aan de internationale menwedstrijd in het Britse Windsor. In de jaren die volgden fungeerde Jan ondermeer als trainer en groom voor zijn zoon Peter, die succesvol deelnam aan het eerste open WK tweespannen in Italië in 1983.
Als internationaal ‘O’-parcoursbouwer tekende Cornelissen onder andere voor de Wereldkampioenschappen Vierspannen in Den Haag 1994, Waregem 1996, Rome 1998 en de landenwedstrijd in Breda. De door Jan ontworpen hindernissen in Pratoni del Vivaro werden in 2006 ook gebruikt voor het WK Enkelspannen.
Naast parcoursbouwer vervulde Jan talloze andere functies in de mensport. Zo was hij bokrechter, internationaal jurylid, voorzitter van de Udense Menvereniging, voorzitter van Regio Zuid, voorzitter van de NBVAP en bestuurslid van de internationale menwedstrijd in Breda. Jan was ook examinator en verzorgde diverse KNHS-opleidingen voor bokrechter, parcoursbouwer en jurylid.
Samen met zijn vrouw Guusje die haar Jan als schrijfster vaak terzijde stond, leverde Jan door zijn inzet en kwaliteiten een grote bijdrage aan de mensport. Dat Jan nu afscheid neemt als men-official, wil niet zeggen dat hij niet meer betrokken is bij de mensport. Jan geniet nog iedere week van de tweespanritten met zijn vriend Ad van Hoogstraten.


Jaap Werners dankt Jan Cornelissen voor zijn enorme inzet voor de mensport. Foto: Photowerken