4 oktober 2009

Kentucky: Exell is Amerikanen de baas

Ondanks een afgeworpen balletje en een langer dan geplande route in een van de hindernissen won de Australische vierspanrijder Boyd Exell de marathon van de internationale menwedstrijd en de Amerikaanse kampioenschappen op de schitterende terreinen van het Kentucky Horse Park. Chester Weber werd tweede, voor Mike McLennan en Tucker Johnson.


In het tussenklassement na de dressuur en de marathon heeft Weber zijn voorsprong op Johnson en Exell uitgebouwd naar ruim 6 strafpunten, waardoor Weber’s zevende nationale titel op rij in zicht komt.
De deelnemers van het WK Test Event doorstonden de zware marathon, met name de trajecten werden pittig genoemd, zonder problemen. Boyd Exell reed met eigenaresse Keady Cadwell als een van de grooms een prima marathon, gezien het feit dat een van de voorpaarden pas voor de eerste keer marathon loopt in het vierspan: “Zowel de paarden als Keady hebben veel geleerd, zodat ze weet waar ze aan toe is als ze hier volgend jaar zelf deelneemt met het vierspan,” vertelde Exell. Cadwell nam in augustus nog deel aan het WK tweespannen in Kecskemét.


Boyd Exell met Keady Cadwell’s team. Foto: Rinaldo de Craen.

Chester Weber werd vandaag op het rijtuig geassisteerd door Koos de Ronde, terwijl Koos’ vrouw Marie de honneurs waarnam op de koets bij Tucker Johnson. Weber was goed te spreken over de marathon: “Vooral hindernis vier en zeven waren zeer paardvriendelijk met afgeronde palen. De bodem heeft zich ondanks de regenbuien van vrijdag goed gehouden, deze was voor de eerste en de laatste deelnemer hetzelfde.”
Ook voormalig tweespanrijder en WK-deelnemer Mike McLennan was tevreden: “De zware trajecten waren voor ons wel een uitdaging. In Texas hebben we al lang geen regen gehad en vooral de hoefijzers van de paarden kregen het vandaag te verduren. Op een na zijn ze gelukkig allemaal blijven zitten, dus we hebben het goed overleefd.”

Mike McLennan tijdens de Kentucky Cup. Equisport Photos.

McLennan is een van de Amerikaanse vierspanrijders die deel uitmaakt van het speciale en inmiddels succesvolle trainingsprogramma onder leiding van de Duitser Peter Tischer. In de aanloop naar het WK wordt oud-Wereldkampioen Michael Freund hoofd verantwoordelijk voor de training van de vierspanrijders, waarbij Tischer als assistent zal fungeren. 

Foto’s in het fotoalbum.
 

Klik hier voor de volledige uitslagen.