2 oktober 2009

Kentucky: Horse Park maakt indruk

Dit weekend, exact 1 jaar voor de Wereldruiterspelen, vindt in Lextington, Kentucky de officiële testwedstrijd plaats voor het WK vierspannen. Ruim 90 aanspanningen uit alle klassen komen aan de start. Het schitterende Kentucky Horse Park is tevens het decor van de Amerikaanse kampioenschappen.


Vandaag, donderdag 1 oktober, stond de dressuur voor de FEI rubrieken op het programma. Het jurycorps bestaande uit voorzitter Diana Brownlie uit Groot-Brittannië, Peter Bonhof uit Nederland, HansPeter Rüschlin uit Zwitserland, Klaus Christ uit Duitsland en Martha Hanks-Nicoll uit het gastland, jureerden de 48 deelnemers uit de hoogste Amerikaanse klasse. Dit jurycorps zal ook volgend jaar tijdens het WK de deelnemers beoordelen. Uiteraard waren alle ogen gericht op de vierspannen, waarbij naast de Amerikanen ook drie Canadese deelnemers en Boyd Exell uit Australië op de startlijst prijkten.

Op het prachtige poloveld werden onder een heerlijk zonnetje dressuurproeven van zeer uiteenlopende niveaus neergezet. Een aantal wist helaas de kwalificatie-eis voor het WK 2010 van 70 strafpunten in de dressuur niet te halen, anderen daarentegen liet het in mondjesmaat aanwezige publiek volop genieten. Chester Weber, die in Kentucky wordt getraind door Michael Freund en Koos de Ronde, pakte de overwinning met een mooie, maar niet geheel foutloze proef. Tucker Johnson zat hem echter op de hielen met een compleet ander span dan waarmee hij twee weken geleden in Donaueschingen derde werd. Met een aantal paarden waarmee hij in het verleden zeer succesvol was, werd hij nu tweede achter Weber. Boyd Exell was naar Kentucky gekomen om alvast goede feeling te krijgen met het terrein en de wedstrijd om zich zodoende optimaal te kunnen voorbereiden op het WK. Exell bracht het vierspan Gelderse paarden uit van zijn leerlinge Keady Cadwell. Cadwell behaalde met twee paarden uit het vierspan onlangs de 18de plaats op het WK tweespannen in Kecskemét. Keady is van plan volgend jaar zelf met dit vierspan deel te nemen aan het WK en het was de eerste keer dat het vierspan in deze samenstelling dressuur liep voor een internationale jury.


Chester Weber gaat aan de leiding na de dressuur in Kentucky.
Foto: Rinaldo de Craen

Het Kentucky Horse Park is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. De terreinen zijn immens groot, maar prachtig onderhouden. De grasbodem ligt er al jaren zodat het goed stevig is en veel water aankan. De uitgestrektheid brengt echter ook nadelen met zich mee. Zo liggen de stallen ruim 25 minuten stappen van het losrijterrein, dat naast het dressuurterrein ligt. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de deelnemers volgend jaar niet bij de stallen parkeren, maar op de, overigens schitterende, camping tegenover het dressuurterrein. De deelnemers hebben er bij de organisatie sterk voor gepleit om dit voor volgend jaar aan te passen om een zeer onpraktische situatie te voorkomen.

Klik hier voor de volledige uitslagen van het CAI-A Kentucky dankzij Philippe Liénart en het team van Sport Computer Graphics, die hier eveneens aanwezig zijn om de puntjes op de i te zetten voor volgend jaar.

Klik hier voor het fotoalbum met foto’s van Rinaldo de Craen.