3 oktober 2010

KNHS Kampioenschappen SWM een groot succes!

Felicitaties en lof voor de kampioenen, organisatie en menners van de KNHS kampioenschappen samengesteld klasse 2 en 3 voor paarden en pony’s. Na een last-minute verplaatsing van Noorwolde naar Beesd toonden paardensporters, liefhebbers en andere betrokkenen maar weer eens hun flexibiliteit, gedrevenheid en hart voor de sport. Zo kon men op 1 en 2 oktober alsnog het kampioenschap verrijden en zoals binnen een dergelijke verhaallijn past was de strijd ongemeen spannend, werkte het weer mee en was de sfeer voortreffelijk!


Elf keer kon aan het einde van de dag in evenzoveel klassen een kampioenslint uitgereikt worden aan rijders uit de klassen 2 en 3 enkel- en meerspannen pony’s en paarden. Onder de deelnemers veel bekende winnaars en rijders die enkele weken geleden nog Hippiadetitels veroverden op het KNHS-centrum in Ermelo. Zo bereikte Rudolf Pestman (Eext), een van de besten in Ermelo, na een eerste plaats in de dressuur, een vierde in de vaardigheid en een negende in de marathon de bovenste plek in het eindklassement van het enkelspan paard klasse 3.

Boudewijn Heuseveldt (Harskamp) startte in het enkelspan een klasse lager. Hij zag verdeeld over alle onderdelen alle kleuren van het podium, werd tussentijds stevig op de hielen gezeten door Wilbrord van de Broek (Nistelrode), maar kon uiteindelijk toch de champagne opentrekken. Voor Van de Broek was de vaardigheid de grote bottleneck. Zijn tweede en eerste plaats in de dressuur en marathon werden overschaduwt door een vijfde stek in de vaardigheid. In het eindklassement werd de menner daarmee tweede.

Ook Paul Aarts (Sint-Oedenrode) kon achteraf concluderen dat de vaardigheid een kampioenslint in de weg had gestaan. Hij werd met zijn klasse driespan tweede in de dressuur en marathon en lag daarmee op koers voor goud. In de vaardigheid was hij eveneens tweede, maar wel met een behoorlijk aantal strafpunten ten opzichte van Hans Reitzema die in dat onderdeel met slechts 2,89 strafpunten eerste werd. De dressuur had Reitzema (Kropswolde) afgerond met een vijfde plek, de marathon met een derde. Ito Werkman mocht, in punten op enige afstand, voor het brons het podium beklimmen.

Goede sport is voor wie er van houdt zelden saai. Dat ging zeker op in Beesd waar de verschillen overwegend klein bleven. Bij de pony’s liep die vaak wat meer uiteen dan bij de paarden, maar niettemin bleven ze te overzien en te overbruggen voor de deelnemers. Er moest dus tot de laatste snik gestreden worden alvorens de titels binnen waren. Alex de Gast (Geldermalsen) reed twee dagen lang overtuigend en dat leverde hem in de klasse twee enkelspan pony’s de winst op. Het verschil met nummer twee, Camiel Huisman (Putten) was niet groot en het verschil tussen Huisman en Marissa Schuiling (Herveld) die in het eindklassement het brons won, bedroeg slechts 1,07 punt.
Evenals De Gast reed Yvonne van der Mark (Middenbeemster) een heel constant kampioenschap en zoals vaker is gebleken, constante prestaties leiden uiteindelijk vaak naar hoge klasseringen. In het geval van van der Mark was dat het goud, hoewel Johan Coolen (Lage Mierde) haar enkel door een beduidend slechtere dressuurproef voor moest laten gaan. In de marathon bleef hij Van der Mark ruimschoots voor.

De vierspannen pony’s werden beheerst door Woutera van de Kamp (Ermelo). Na de dressuur stond de klasse drie menster stevig verankerd op goud. Een foutloze vaardigheid en bronzen marathon versterkten haar koppositie. Marijke Hammink (Bornerbroek), eveneens klasse drie, werd weliswaar tweede in de dressuur, maar keek onmiddellijk tegen een stevig puntenverschil aan. Ondanks een goede marathon waarmee ze eerste werd en een vaardigheid, waarin de schade beperkt bleef, was een tweede plaats in het eindklassement haar loon naar werken.

Vierspan rijden, zowel met paarden als pony’s, is een vak apart waarin Nederlanders ook internationaal tot de uitblinkers behoren. Deze week gaat het Nederlands team als grote kanshebber op de Wereldruiterspelen in Kentucky de strijd aan om de wereldtitel. Hopelijk komt de sport daar net zo mooi tot uiting als in Beesd. Daar maakte met een sterke marathon en een foutloze vaardigheid klasse drie vierspanrijder Sjaak Ranzijn (Warmenhuizen) zijn zesde stek en achterstand in de dressuur goed. Aan het einde van dag blonk voor hem het goud.

Bron: KNHS

Klik hier voor de uitslagen
 

De bodem in het Friese Noordwolde bleek niet bestand tegen het ongehoord vele water dat de afgelopen weken uit de Nederlandse lucht viel. Het gevolg was dat het onmogelijk was om op die ondergrond een voor paarden en menners verantwoord en eerlijk kampioenschap te organiseren. Overigens niet als enige, zagen de organisatoren van het KNHS kampioenschap Samengesteld Mennen klasse 2 en 3 zich genoodzaakt de wedstrijd geen doorgang te laten vinden.
Een vervangende, niet verwaterde locatie en vooral ook organisatie vinden voor een dergelijk, twee dagen durend evenement is niet eenvoudig. Per slot van rekening wordt het een en ander gevraagd van het terrein en aanwezige faciliteiten. Zo moeten er niet alleen geschikte dressuur- en vaardigheidsbanen, maar ook een volwaardig hindernisparcours zijn c.q. gebouwd worden. Anders dan bij een springwedstrijd kunnen deze hindernissen niet kant en klaar ingehuurd en ‘even’ neergezet worden.
Niets dan lof dus voor Menvereniging Waal en Linge die zich, kort voor de geplande, als redders van het kampioenschap opwierpen. In korte tijd werden een legertje vrijwilligers opgeroepen die zich op het bereidwillig meewerkende Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, daar waar in 2008 de Wereldkampioenschappen vierspannen werden verreden, een kampioenschapwaardige wedstrijd wisten te organiseren. En zoals het bij een dergelijke gang van zaken behoort te gaan, hielp het overwegend mooie weer een stevige hand mee.