3 juli 2013

KNHS/KWPN kampioenschap voor Jonge Menpaarden

Naast de Pavo Cup voor dressuurtalenten, de VION-Cup voor jonge springpaarden en de VSN-Cup voor vijfjarige eventingpaarden staat ook het KNHS/KWPN Kampioenschap voor Jonge Menpaarden op het programma staan tijdens de KWPN Paardendagen. In dit kampioenschap, dat op maandag 12 augustus in Ermelo wordt verreden, wordt in wedstrijdverband de aanleg van jonge menpaarden in het enkelspan getest. Immers meer en meer KWPN-paarden maken internationaal furore in deze tak van sport. Het KWPN beoogt met deze competitie jonge talenten in de mensport te scouten, zodat deze bij de goede mensen onder de aandacht te laten komen en een gedegen vervolgopleiding kunnen krijgen. Paarden die vier, vijf, zes of zeven jaar zijn kunnen deelnemen aan deze aanlegtest. De competitie is open voor paarden uit alle fokrichtingen van het KWPN.

Het kampioenschap wordt verreden over drie onderdelen: de dressuur, de vaardigheid en de terreinproef. In het dressuuronderdeel hoeven de paarden geen vast proef te lopen, maar ze kunnen aangespannen laten zien welke aanleg als menpaard ze in huis hebben door het tonen van enkele gevraagde verrichtingen. Tijdens de vaardigheidsproef rijden de combinaties in draf door een aantal poortjes, waarbij wordt gelet op de aanleg en het grondtempo. Tijdfouten en afgeworpen balletjes worden in mindering gebracht van de behaalde punten. Tenslotte kunnen de paarden hun kwaliteiten tonen in de afsluitende terreinproef. Tijdens het doorlopen van de marathonhindernissen worden de combinaties beoordeeld op onder meer inzet en looplust, wendbaarheid, attentheid, rijdbaarheid en bewerkbaarheid en de kwaliteit van de galop.

Hoewel tijdens de wedstrijd alle officiële onderdelen van een menwedstrijd aan bod komen, is deze laagdrempelig opgezet. De focus ligt namelijk op de aanleg van het paard. Het vraagprogramma dat te vinden is op de KWPN-website, legt uitgebreid uit op welke vaardigheden wordt beoordeeld en hoe de puntentelling in zijn werking gaat. Er worden twee klassementen opgemaakt: voor de vier- en vijfjarige paarden en de zes- en zevenjarige menpaarden.