7 mei 2014

Koninklijke opening Nationaal Hippisch Centrum

ERMELO (KNHS/KWPN) – Op woensdagmiddag 7 mei is het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo officieel geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het memorabele moment in de geschiedenis van hippisch Nederland werd gevierd in de nieuwe Amaliahal, in aanwezigheid van de Koning en ruim duizend genodigden van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN).
Voorzitters Theo Ploegmakers (KNHS) en Siem Korver (KWPN) benadrukken dat deze feestelijke opening van het Nationaal Hippisch Centrum een opmaat is voor een goede en intensieve samenwerking tussen sport en fokkerij . “Van een organisatie, die het predicaat ‘Koninklijk’ mag voeren, wordt verwacht dat deze zich weet te onderscheiden. Vandaag presenteren twee ‘Koninklijke’ organisaties zich, die dat onderscheid weten te maken met de ingebruikneming van het Nationaal Hippisch Centrum.”


De muzikale omlijsting werd verzorgd door het Nederlands Symfonieorkest (NedSym). Directeur Harm G. Mannak, directeur van het Nederlands Symfonieorkest, verklaarde deze bijzondere samenwerking. "Op het hoogste niveau willen presteren is wat het Nederlands Symfonieorkest verbindt met het KWPN en de KNHS. De kracht en schoonheid van een instrument wordt in belangrijke mate bepaald door de bespeler. De historie en toekomst komen dan ook samen in het heden wanneer klassieke muziek en paardensport elkaar ontmoeten en zorgen voor een verrassende combinatie waarin twee passies samenkomen."

Het programma bevatte presentaties die zowel de paardensport als paardenfokkerij vertegenwoordigen. Zo waren er demonstraties van diverse disciplines met onder andere meervoudig wereldkampioen vierspan mennen IJsbrand Chardon en Olympische medaillewinnaars Adelinde Cornelissen en Jeroen Dubbeldam. Na afloop van het formele- en showprogramma kreeg Koning Willem-Alexander een uitgebreide rondleiding per rijtuig over het terrein en sprak hij met diverse leden van beide verenigingen.