3 januari 2015

Koos de Ronde nieuwe eigenaar Stal de Ronde

Stal De Ronde in Zwartewaal heeft een nieuwe eigenaar. Sinds 1 januari heeft Koos de Ronde het stokje overgenomen van zijn vader Piet de Ronde.

Sinds medio 2006 is het familiebedrijf Stal De Ronde gevestigd in Zwartewaal, gemeente Brielle. Op zo’n twintig kilometer ten zuidwesten van Rotterdam werd een groot paardensportbedrijf gestart met ruimte voor 120 paarden waar – naast de sportieve vierspanactiviteiten van Piet de Ronde en zijn zonen Koos en Peter – een professionele pensionstalling wordt geboden. Ook trainen, beleren en het organiseren van wedstrijden behoort tot de kernactiviteiten. De Ronde senior doet zijn bedrijf nu dus over aan zijn oudste zoon Koos. Niet dat er echt zaken gaan veranderen, De Ronde woont evenals zijn zoon bij het bedrijf en zal dus blijven meewerken. ‘Ik heb natuurlijk gemengde gevoelens bij de overname. Maar dat Koos het over wil nemen én kan nemen in deze tijd, daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn’, aldus Piet de Ronde.

Koos de Ronde maakt met zijn vierspan al jaren deel uit van de absolute wereldtop, hij won brons tijdens het EK Vierspannen in 2011, was tweemaal Nederlands kampioen en heeft vele gouden teammedailles in zijn prijzenkast hangen, gewonnen tijdens wereldkampioenschappen.

De bedrijfsovername komt in een drukke periode. Koos: ‘Mijn vierspancarrière gaat voorspoedig en daar zal het overgrote deel van mijn tijd in gaan zitten. Dan is het natuurlijk super dat ik op mijn ouders en ook mijn broer kan bouwen. Aan de andere kant is het nu een goed moment om het bedrijf over te nemen.’

foto: Google Earth

Veranderingen zullen er altijd zijn. ‘Mijn vader heeft een prachtig bedrijf opgebouwd, daar kan ik op voort bouwen. Zo gaan we medio dit jaar een tweede rijhal bouwen om nog betere evenementen te kunnen organiseren maar ook aan de wensen van onze pensionklanten tegemoet te komen. Er zijn veel klanten die mennen, maar ook ruiters die er niet van houden om samen met paard en wagen in de baan te rijden.’ Daarnaast zijn er een aantal paardenstallen verouderd en die zullen een opknapbeurt krijgen. Plannen genoeg, maar mijn sportcarrière is nu het belangrijkste. Mijn echtgenote Marie zal een groot deel van de verantwoordelijkheden op zich nemen, maar uiteindelijk als de topsport op een lager pitje komt te staan, hebben wij straks een mooi bedrijf voor onze kinderen, net zoals mijn ouders ons alle faciliteiten hebben geboden.'
De overdracht vond plaats op 1 januari, de feestelijke overdracht zal in oktober plaatsvinden nadat de tweede rijhal gebouwd is.