4 september 2008

Koos de Ronde vijfde na eerste dressuurdag

Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft zich donderdag in het eerste onderdeel van de wereldkampioenschappen vierspannen verzekerd van een hoopgevende uitgangspositie. De nationaal kampioen reed in Beesd een solide dressuur en staat na 29 van de 59 deelnemers op de vijfde plaats. Hij kreeg voor zijn optreden een totaal van 46,46 punten, voorlopige leider is de Amerikaanse dressuurspecialist Chester Weber met een opzienbarende score van 32,13. Vrijdag komen de overige deelnemers in actie, onder wie topfavoriet IJsbrand Chardon (Den Hoorn).


De organisatie van de WK vierspannen op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is vooralsnog echter de grote winnaar. Het publiek wist de weg zowel woensdag bij de openingsceremonie als donderdag bij de dressuur massaal te vinden. Het leidde tot een ambiance, waar men vooraf alleen maar had kunnen dromen. De stoutste verwachtingen werden ruimschoots overtroffen en ook het weer werkt volop mee. ,,Dit is toch prachtig, wat een sfeer’’, vond ook Mark Weusthof (Rossum, Ov.), met Chardon en De Ronde de derde Nederlander in het landenteam van bondscoach Tjeerd Velstra (Epe). Hij staat voorlopig elfde.

Weusthof, niet bekend staand als een specialist in de dressuur, reed ondanks zijn duimblessure voor zijn doen ook een heel behoorlijke proef, in elk geval zonder noemenswaardige fouten. ,,Ik verheug me op de marathon”, zeiden zowel De Ronde als Weusthof die beseffen dat hen een selectief parcours te wachten staat. ,,Een WK-waardig”, zo luiden de verwachtingen nadat de verkenningen hadden plaatsgevonden. Na een stevige regenbui op woensdag is er hier en daar sprake van enige gladheid, maar de bodemgesteldheid levert vooralsnog geen enkele angst op. ,,De bodem is hard”, zei Weusthof.