13 december 2016

Duitsland voert verplicht menbewijs in

Per 1 juni 2017 wordt het in Duitsland voor menners verplicht een menbewijs te hebben voor het rijden op de openbare wegen.

Dit zogenaamde ‘Kutschenführerschein’ wordt ingevoerd om te voorkomen, dat menners zonder enige kennis de weg op gaan en ongelukken veroorzaken. Het menbewijs is voor elke menner, die aan het verkeer deelneemt. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen privépersonen (menbewijs A) en menners die beroepsmatig onderweg zijn (menbewijs B). Onder beroepsmenners valt iedereen, die tegen een vergoeding met zijn koets personen of vracht vervoert. Bij menbewijs B wordt aandacht besteed aan personenvervoer, vrachtbeveiliging en het rijden met een zwaar voertuig.

Personen die al in het bezit zijn van een ‘FN-Fahrabzeichen 5’ of hoger, kunnen menbewijs A schriftelijk aanvragen. Voor menners met wedstrijdambitie wordt de mogelijkheid geboden om in plaats van het menbewijs, het ‘Fahrabzeichen 5’ te halen. Deze wordt in de toekomst uitgebreid met een veiligheidsmodule, zodat iedereen die het Fahrabzeichen haalt, automatisch het menbewijs krijgt.

Meer info: www.pferd-aktuell.de/kutschenfuehrerschein