22 augustus 2010

Lähden: Chardon maakt klus af

Ijsbrand Chardon heeft de internationale vierspanwedstrijd in het Duitse Lähden gewonnen. De viervoudig Wereldkampioen reed vanaf het begin een nek-aan-nek race met zijn grote concurrent, de Australiër Boyd Exell, die tweede werd. Koos de Ronde eindigde op de derde plaats. Herman ter Harmsel won na een spannende barrage de vaardigheidsproef.

Chardon managed to stay ahead of Exell in both in the dressage and in the marathon, although the differences were extremely small. Chardon only had an advantage of 0,92 penalty points to Exell before the cones. The 2008 bronze medallist drove a double clear round and put the pressure on Chardon. The 22 times Dutch Champions however finished the job properly and passed the finish line with a clear round within the time allowed: "I had to drive clear, despite the fact that is was an easy course and the timeframe was quite wide. I have used the 7-year-old KWPN gelding Whooper in all three phases of the competition and he was perfect. He is zeven years old but was on my team twice already when I won Saumur, so he has experience. I will decide in the next four weeks if I take Whooper or Argus, who was injured before the horse inspection in Aachen, to Kentucky."
Chardon, who will not compete anymore before the WEG, also won a quad bike in Lähden.

Results

Naast Chardon bewezen ook Kentucky-gangers Koos de Ronde en Theo Timmerman hun kwaliteiten in Lähden. Beide deelnemers reden eveneens een foutloze vaardigheidsproef en behielden hiermee hun positie na de dressuur en de marathon (resp. 3e en 5e). Harry de Ruyter klom dankzij zijn foutloze rit zelfs nog een plaatsje in het eindklassement waarin hij zevende werd. Mark Weusthof eindigde in het eindklassement op de achtste plaats, terwijl Herman ter Harmsel zijn 10e positie vasthield dankzij zijn vaardigheidsoverwinning. Ton Monhemius werd 17e, Hans Heus 21ste. Peter de Ronde moest in de marathon opgeven nadat een van zijn paarden in het E-traject ten val was gekomen en geblesseerd was geraakt.

Bron: Hoefnet.nl
Overname zonder voorafgaande toestemming van de redactie is niet toegestaan.

Uitslagen

Zowel in de dressuur als in de marathon wist Chardon Exell met minimale verschillen voor te blijven, waardoor de Schipluidenaar voor aanvang van de vaardigheid slechts 0,92 strafpunten voorsprong had op Exell. De bronzen medaillewinnaar van Beesd 2008 reed foutloos waardoor de druk op Chardon toenam. De 22-voudig Nederlands Kampioen maakte de klus echter netjes af en passeerde na een foutloze omloop binnen de toegestane tijd de finish en werd tot winnaar uitgeroepen: “Ik moest foutloos rijden en ik had behoorlijk druk, ondanks het feit dat het een gemakkelijk parcours was en de tijd ruim stond. Je hoeft maar een pechballetje te hebben en het is gedaan. Ik had wederom de zevenjarige Whooper ingezet en de ruin deed het fantastisch. Hij is zo safe en vast, gewoon geweldig. Hij is nu zeven jaar oud en heeft inmiddels al twee keer de internationale wedstrijd in Saumur met mij gewonnen, dus hij heeft ervaring. Ik ga me de komende vier weken beraden of ik Whooper of Argus meeneem naar Kentucky.”
Naast het prijzengeld won Chardon, die geen wedstrijden meer rijdt tot Kentucky, ook een mooie quad in Lähden.