18 december 2019

Legendarisch menpaard Oscar overleden

Nederlands meest succesvolle enkelspanpaard heeft zijn laatste adem uitgeblazen. Oscar (Inspekteur x Goodwill) genoot sinds 2016 van zijn pensioen na een glansrijke carrière met Jan en Wilbrord van den Broek. De ruin is ingeslapen omdat de ouderdomsverschijnselen hem teveel parten speelden.

Oscar (geb:1996) was een superallrounder in de samengestelde mensport, maar zeker niet de makkelijkste. Als jong paard werd hij door Jan van den Broek beleerd en kwam bijna toevallig bij hem terecht, want hij was te vlug voor zijn toenmalige eigenaar. Jan wist het temperament van Oscar in goede banen te leiden en maakte een succesvol mensportpaard van de kleine donkerbruine ruin.

Geen ander Nederlands enkelspanpaard won zoveel medailles als Oscar. Hij was elf jaar lang onafgebroken Nederlands kampioen. Zeven keer met Jan en vier keer met Wilbrord aan de leidsels. Op zijn eerste wereldkampioenschap (2004 Astorp) won Jan zilver met Oscar en in 2008 werd het succeskoppel wereldkampioen. In 2010 stopte Jan met de sport en verruilde Wilbrord zijn groomplek voor de bok. Wilbrord verlengde de succesreeks van Oscar met een individuele én team bronzen medaille op het WK van 2012. In 2014 werd Wilbrord wereldkampioen met de toen achttienjarige Oscar. Mede door het goede management bleef Oscar lang in de sport, want ook na een blessure kwam hij weer terug op zijn oude niveau. In 2016 liep Oscar zijn laatste WK. Wat een mooi afscheid moest worden, eindigde abrupt. Na een briljante dressuurproef waarmee hij aan de leiding stond, werd door de officials bloed in de mond geconstateerd, waardoor de combinatie op hun laatste WK werd gediskwalificeerd.

Ieder paard is uniek, maar wat Oscar met de familie Van den Broek heeft gepresteerd is zeer uitzonderlijk. Zijn karakter, werklust, vlugheid en loopvermogen waren de grote kwaliteiten van Oscar. Hij was klein van formaat maar groot in het lopen. Het is de verdienste van zijn eigenaar dat het palmares van dit paard zo indrukwekkend is. Een sportlegende is heen gegaan.Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.