24 januari 2010

Leipzig: Chardon goed op dreef in Leipzig

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) is tweede geworden in de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Duitse Leipzig. Chardon reed met een wild card en moest alleen de Zwitser Daniel Würgler voor zich dulden. Theo Timmerman (Putten) eindigde met het geleende vierspan van collega vierspanrijder Edwin Spek (Putten) op de zesde plaats.


1. Daniel Würgler (Sui) 228,67
2. IJsbrand Chardon (Ned) wild card 235,28
3. Jozsef Dobrovitz (Hun) 254,51
4. Christoph Sandmann (Ger) 127,62
5. Jiri Nesvacil (Cze) 136,87
6. Theo Timmerman (Ned) 138,85
7. Steffen Scholz (Ger) wild card 160,59

Stand na 6 van de 7 wedstrijden:
1 Boyd EXELL AUS 30
2 Koos DE RONDE NED 24
3 Tomas ERIKSSON SWE 20
4 Daniel WURGLER SUI 18
5 IJsbrand CHARDON NED 15
6 Werner ULRICH SUI 12
6 Jozsef DOBROVITZ HUN 12
8 Christoph SANDMANN GER 10
9 Theo TIMMERMAN NED 6
10 Jiri Nesvacil CZE 5
 

IJsbrand Chardon was goed te spreken over zijn prestatie in Leipzig: “De Lipizzanerpaarden beginnen steeds beter te lopen onder aanvoering van mijn routinier, de KWPN-er Kelvin. Ik had niets te verliezen in Leipzig omdat ik een wild card had en dus geen punten kon verdienen.” In de eerste omloop had de viervoudig Wereldkampioen een klein communicatiefoutje met zijn voorspan, maar dit bracht zijn kwalificatie voor de winning round niet in gevaar. “De paarden liepen erg goed, de afstemming begint steeds beter te worden en ik ben blij dat ik opnieuw in de top twee ben geëindigd.” Het was overigens een hectisch weekend voor Chardon, die gisteravond met zijn zoon Bram nog een vierspandemonstratie gaf tijdens Jumping Amsterdam en pas vannacht weer terug was in Leipzig.

Winnaar Daniel Würgler reed twee foutloze en snelle omlopen waar Chardon en Jozsef Dobrovitz, de oude eigenaar van Chardon’s Lipizzaners, niet aan konden tippen.
Het nieuwe vierspan van Theo Timmerman was snel, maar miste de ervaring om op het hoge niveau van de Wereldbeker mee te kunnen draaien: “De paarden zijn snel genoeg, maar je kunt merken dat ze nog niet veel indoor ervaring hebben. Ik ga de komende twee weken goed trainen, zodat we in Bordeaux beter kunnen presteren. “

Met nog een wedstrijd te gaan is het duidelijk dat Theo Timmerman zich zeer waarschijnlijk niet zal plaatsen voor de finale in Genève. Zowel Koos de Ronde (Zwartewaal) als IJsbrand Chardon zijn wel zeker van een startplaats, evenals Boyd Exell (Australië), Tomas Eriksson (Zweden) en Daniel Würgler (Zwitserland).

De volgende Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen vindt plaats in Bordeaux, Frankrijk, op 5 en 6 februari 2010. Nederland is hier vertegenwoordigd met IJsbrand Chardon en Theo Timmerman. Hierna zijn de zes deelnemers aan de Wereldbekerfinale in Genève op 16 en 17 april definitief bekend.