18 januari 2009

Leipzig: Chardon neemt revanche

– Na zijn tegenvallende prestatie in de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen twee weken geleden heeft IJsbrand Chardon (Den Hoorn) vandaag revanche genomen in Leipzig. De viervoudig wereldkampioen schreef na een spannende rit de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen op zijn naam. Koos de Ronde (Zwartewaal) miste door een tweede afgeworpen balletje zijn kans op een hoge klassering en eindigde als vijfde.


IJsbrand Chardon miste in de eerste omloop op een haar na de brug, maar kon zijn span gelukkig nog net corrigeren. Dit kostte hem echter ruim vijf seconden waardoor hij in de tweede omloop alles op alles moest zetten. Zijn naaste concurrent Daniel Würgler moest als laatste van start, maar kon de druk niet aan. De Zwitser kwam drie seconden tekort om de overwinning te pakken en werd tweede, voor de Zweed Fredrik Persson.
“Ik heb op de eerste dag behoorlijk terug gereden, zodat ik vandaag gas kon geven,” vertelt Chardon. Het gevoel is weer hetzelfde als na Hannover waar ik won en Stuttgart waar ik tweede werd. Ik wist dat ik vandaag scherp moest zijn en heb alles uit de kast gehaald. Het niveau is momenteel ongelofelijk hoog in de Wereldbeker en ik verwacht een mooie strijd tijdens de finale in Gothenburg. Zoals het er nu naar uitziet, zet ik dezelfde paarden in als in Leipzig ondanks het feit dat een van mijn vaste indoor paarden geblesseerd was, weer beter is.”


IJsbrand Chardon tijdens de finale in Leipzig (foto: Rinaldo de Craen)

Voor Koos de Ronde was Leipzig een wedstrijd met ups en downs. Op vrijdag werd een van zijn voorpaarden door de veterinairen afgekeurd waardoor hij gebruik moest maken van zijn reservepaard. Met drie bonte ruinen van zijn vader en zijn vaste troef Charley verraste De Ronde vervolgens vriend en vijand door de warming up ronde op zijn naam te schrijven. Vandaag merkte De Ronde echter de gevolgen van het gebrek aan ervaring van zijn nieuw samengestelde span. “Ik reed zelf iets te gemakzuchtig en minder scherp dan in Mechelen, waar ik won. Ik maakte in de eerste omloop twee foutjes, die ik overigens mijn reservepaard niet kan verwijten. Voor Tommy was het zijn eerste grote indoor wedstrijd en hij moet er ook in groeien. Ik wil in Gothenburg gewoon weer met Gerrit rijden, maar Tommy is zeker een heel goed alternatief.”

Zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde hebben zich gekwalificeerd voor de finale. Deze wordt gehouden in Gothenburg, Zweden, op 21 en 22 februari 2009.

Uitslag CAI-W Leipzig (Ger):
1. IJsbrand Chardon (Ned) 224,29
2. Daniel Würgler (Sui) 227,71
3. Fredrik Persson (Swe) 238,42
4. Tomas Eriksson (Swe) 124,02
5. Koos de Ronde (Ned) 124,37
6. Christoph Sandmann (Ger) wild card 125,58
7. Steffen Scholz (Ger) wild card 126,72

Stand na 7 van de 7 wedstrijden- gekwalificeerd voor de finale:
1. Jozsef Dobrovitz (Hun) 27
1. IJsbrand Chardon (Ned) 27
3. Boyd Exell (Aus) 23
4. Koos de Ronde (Ned) 22
5. Christoph Sandmann (Ger) 17
5. Fredrik Persson (Swe) 17