18 januari 2015

Leipzig: Wilhelmus voor Koos de Ronde in Wereldbeker vierspannen Leipzig

Leipzig (KNHS) – Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft zijn derde Wereldbekerzege van dit seizoen binnen gesleept. Na Boedapest en Mechelen werd voor De Ronde ook in Leipzig het Wilhelmus gespeeld. Het zag er echter naar uit, dat zijn teamgenoot Ijsbrand Chardon (Schipluiden) deze eer toebedeeld zou krijgen. Chardon was met een fantastische rit bezig toen in het laatste deel van het parcours zijn rijtuig omkiepte. Gelukkig bleven menner, bijrijders en paarden ongedeerd. Chardon werd derde. Regerend Europees Kampioen Theo Timmerman (Varsseveld) eindigde op de zevende plaats.

Zowel Chardon als De Ronde waren vandaag sterker dan favoriet Boyd Exell, die twee stuurfouten maakte en in de winning round eveneens een balletje liet rollen.

Tweede starter Koos de Ronde moest vandaag een paardenwissel toepassen toen vanmorgen bleek dat zijn ervaren voorpaard Kasper niet fit was. De Ronde zette de net zo ervaren Palero in en wist de snelle tijden van Exell tot op een tiende van een seconde te evenaren. In de winning round rolde er een balletje, waardoor laatste starter Ijsbrand Chardon iets meer lucht kreeg. Chardon reed vervolgens ‘een ronde voor een 10’ zoals hij het zelf zo mooi uitdrukte en maakte geen fouten. Chardon maakte gebruik van een relatief nieuw voorpaard, de 9-jarige Aladin. De viervoudig Wereldkampioen had de ruin al eerder ingezet tijdens warming up wedstrijden van de Wereldbeker, maar koos er in Leipzig bewust voor om hem voorop in te zetten tijdens de Wereldbekerwedstrijd. Chardon dook in de eerste omloop maar liefst drie seconden onder de tijden van De Ronde en Exell en was heel goed op weg om de Wereldbekerzege in Leipzig zeker te stellen. Ongelukkigerwijze kiepte het rijtuig om in het laatste deel van het parcours waardoor Chardon de winst aan zich voorbij zag gaan: “Ik had de wedstrijd in mijn zak, het gevoel was heel erg goed, toen ik over de brug kwam wist ik dat ik 10 seconden voor lag. Ik heb bewust iets doorgereden om geen scherpe bocht te hoeven maken, maar toen gingen we om. Het is uiteraard balen dat dit gebeurt, maar voor mij is het belangrijkst dat het gevoel heel erg goed was, wat super is richting de finale in Bordeaux.”

Koos de Ronde vertelt: “Dit is natuurlijk niet de mooiste manier van winnen, maar ik ben heel blij met het goede gevoel dat ik bij mijn paarden had. In de eerste ronde reed ik nog iets voorzichtig, in de winning round was het gevoel heel goed. Twee jaar geleden won ik in Leipzig en twee weken later won ik de Wereldbekerfinale in Bordeaux, dus ik hoop dat dit een goed voorteken is! Het is ook heel fijn om te weten dat Palero een uitstekende vervanger is van Kasper, ik ga nog even goed nadenken wat mijn opstelling wordt voor de finale.”

Theo Timmerman moest vier afgeworpen balletjes incasseren en komt dit seizoen helaas niet in aanmerking voor een finaleplaats.

1. Koos de Ronde (NED) 242,32
2. Boyd Exell (AUS) 251,99
3. IJsbrand Chardon (NED) –
4. Werner Ulrich (SUI) 138,26
5. József Dobrovitz (HUN) 138,57
6. Georg von Stein (GER) 154,11
7. Theo Timmerman (NED) 163,20Foto: Karl-Heinz Frieler


Foto: Karl-Heinz Frieler

1 Boyd EXELL AUS 30
2 Koos DE RONDE NED 25
3 Fredrik PERSSON SWE 24
IJsbrand CHARDON NED 24
5 Christoph SANDMANN GER 17
6 Georg VON STEIN GER 13
Jozsef DOBROVITZ HUN 13
8 Werner ULRICH SUI 10
Glenn GEERTS BEL 10
10 Theo TIMMERMAN NED 7

Voor de finale in Bordeaux op 7 en 8 februari 2015 komen de beste 6 menners van de stand na Leipzig op 18 januari 2015 in aanmerking. Zowel Koos de Ronde als IJsbrand Chardon nemen hier aan deel.

Klik hier voor de foto's.