17 januari 2009

Leipzig: Oranje boven!

Wat iedereen vanavond voor onmogelijk leek is toch gebeurt: Koos de Ronde heeft vanavond in een fantastisch snel gereden rit de warming up wedstrijd van de FEI Wereldbeker voor vierspannen in Leipzig gewonnen. De Ronde bleef met zijn alternatieve span Ijsbrand Chardon acht seconden voor.


De Ronde moest nadat zijn vaste voorpaard Gerrit niet door de keuring was gekomen, gebruik maken van nog een van de bonten uit het vierspan van zijn vader Piet. De Ronde liet zien over enorm vakmanschap te beschikken en reed het span alsof het de gewoonste zaak van de wereld was naar de overwinning. Hij werd hierbij aangemoedigd door het dolenthousiaste publiek dat ondanks het late tijdstip nog in behoorlijke aantallen de tribunes bezette.
Chardon reed met zijn tegenvallende prestatie van Mechelen nog in het achterhoofd het eerste deel van het parcours wat voorzichtig, maar kwam in het tweede gedeelte goed op gang en nam de leiding over van Fredrik Persson die ook foutloos was. Nadat Tomas Eriksson een hoge klassering verspeelde door er twee ballen af te gooien, nam De Ronde als laatste starter de wedstrijd in handen.
Alle deelnemers reden op het scherpst van de snede in het door Wolfgang Asendorf gebouwde parcours, wat prachtige mensport opleverde en zondag tijdens de Wereldbekerwedstrijd een mooie strijd belooft te worden.


Koos de Ronde tijdens de eerste omloop in Leipzig (foto: Rinaldo de Craen)

Uitslag warming up:
1. Koos de Ronde (Ned) 112,58 (0)
2. IJsbrand Chardon (Ned) 120,06 (0)
3. Fredrik Persson (Swe) 124,76 (0)
4. Daniel Würgler (Sui) 126,78 (5)
5. Tomas Eriksson (Swe) 127,48 (10)
6. Christoph Sandmann (Ger) 139,78 (15)
7. Steffen Scholz (Ger) 154,17 (10)