31 december 2009

Mechelen: Knallend uiteinde voor vierspanrijder De Ronde

Na drie keer tweede te zijn geworden dit Wereldbekerseizoen klonk woensdagavond in het Belgische Mechelen eindelijk het Wilhelmus voor vierspanrijder Koos de Ronde. De menner uit Zwartewaal eindigde zijn succesvolle menjaar met een knallende overwinning in een uitzinnige Nekkerhal.

Zijn naaste concurrent IJsbrand Chardon (Den Hoorn) werd tweede en stelde hiermee zijn startbewijs voor de Wereldbekerfinale in Genève in april zeker. De Ronde was al eerder zeker van een finaleplaats.In een met dolenthousiast publiek gevulder Nekkerhal herhaalde Koos de Ronde zijn kunstje van exact een jaar geleden toen hij ook de concurrentie te snel af was. De Ronde was ontzettend blij met zijn overwinning: “Eindelijk weer eerste! Het liep gewoon goed en toen mijn grootste tegenstander Boyd Exell, achter wie ik steeds tweede ben geworden, in de eerste omloop de fout in ging waardoor hij zich niet plaatste voor de winning round, zag ik dat als een kadootje.” Chardon reed heel snel, maar tikte er een balletje af waardoor De Ronde iets meer lucht kreeg. De gouden teammedaillewinnaar van het WK in Beesd ging vlot van start maar maakte bijna dezelfde fout als op de eerste wedstrijddag: “Tijdens de wedstrijd op dinsdag schoot ik door een verkeerde poort. Ik had dit te laat door waardoor ik 20 strafseconden kreeg. In de winning round gebeurde het me bijna weer, maar ik was gelukkig extra alert en kon mijn paarden net op tijd in de juiste richting sturen.”
De paarden van De Ronde gaan op rust tot de finale: “Ik gebruik drie paarden uit het vierspan van mijn vader en ze zijn continue aan het werk geweest, dus ze verdienen een pauze. Ik heb het tenslotte mede aan hen te danken dat ik zo ver ben gekomen.”

IJsbrand Chardon maakte in Mechelen zijn Wereldbekerdebuut met zijn drie recent aangekochte Lipizzaners en was goed tevreden: “De paarden hebben veel kwaliteit en ze worden steeds beter. Ik merk dat ik steeds meer controle krijg, maar er is nog veel werk aan de winkel. We hebben een paar maanden te gaan voor Genève en ik ga deze tijd benutten om ze nog beter te krijgen.” Chardon start met een wild card in de eerstvolgende Wereldbekerwedstrijd in Leipzig en reist begin februari af naar Bordeaux voor zijn laatste optreden voor de finale.

Theo Timmerman (Putten) speelde een bijrol in Mechelen. Hoewel de vice-Nederlands Kampioen van 2009 zijn vierspan goed aan het lopen heeft, mist hij nog de snelheid en routine om op het hoge niveau mee te kunnen draaien.

De volgende Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen vindt plaats in Leipzig, Duitsland, van 22 tot en met 24 januari 2010. Nederland is hier vertegenwoordigd met Theo Timmerman en IJsbrand Chardon (wild card).

1. Koos de Ronde (Zwartewaal) 239.22
2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 244.92
3. Tomas Eriksson (Swe) 255.79
4. Gert Schrijvers (Bel) 133.89 wild card
5. Christoph Sandmann (Ger) 135.30
6. Theo Timmerman (Putten) 138.54
7. Boyd Exell (Aus) 148.09 wild card

Stand na 5 van de 7 wedstrijden:
1 Boyd EXELL AUS 30
2 Koos DE RONDE NED 24
3 Tomas ERIKSSON SWE 20
4 IJsbrand CHARDON NED 15
5 Werner ULRICH SUI 12
6 Daniel WURGLER SUI 8
7 Jozsef DOBROVITZ HUN 5
7 Christoph SANDMANN GER 5
9 Theo TIMMERMAN NED 4
10 Jiri Nesvacil CZE 2

 Foto’s CAI-W Mechelen komen zsm in het Fotoalbum.