30 december 2008

Mechelen: Vierspanrijder De Ronde knalt het jaar uit met overwinning

Nederlands Kampioen Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft zijn sportieve jaar 2008 op knallende wijze afgesloten met een prachtige overwinning in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Belgische Mechelen. De Duitsers Christoph Sandmann en Michael Brauchle legden beslag op de tweede en derde plaats. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) speelde vandaag een bijrol. De viervoudig Wereldkampioen tikte voor hem ongebruikelijk vijf balletjes van de kegels en eindigde op de zesde plaats.


De Ronde liet in de eerste omloop zijn concurrenten Sandmann en wild card rijder Brauchle al ver achter zich met een super snel gereden foutloze rit. Nadat Brauchle in de tweede ronde werd geëlimineerd vanwege een fout parcours en Sandmann er drie balletjes afreed, wist De Ronde dat hij slechts op normaal tempo het parcours foutloos af hoefde te leggen. Maar sportief als De Ronde is, haalde hij nogmaals alles uit de kast en liet het dolenthousiaste publiek in de Nekkerhal genieten van mensport van de bovenste plank.
Na de derde plaats in de Wereldbekerwedstrijd in Hannover en de tweede plaats in Boedapest heeft De Ronde nu een schitterende overwinning te pakken: “Ik had steeds het gevoel dat er een eerste plaats aan zat te komen. Mijn span is goed in vorm en voelen iedere wedstrijd beter aan. Maar de concurrentie is sterk en ik ben enorm blij dat het nu gelukt is.”
De Ronde rijdt met bonte achterpaarden uit het vierspan van zijn vader, het voorspan bestaat uit een van zijn eigen outdoor marathonpaarden en de schimmel van zijn moeder.


Koos de Ronde sluit 2008 af met een prachtige overwinning.
Foto: Rinaldo de Craen

Meer foto’s in het album.

IJsbrand Chardon heeft werk aan de winkel voor zijn volgende wedstrijd in Leipzig: “De onervarenheid van een van mijn voorpaarden speelt me nu parten. In Hannover en Stuttgart deed ze het uitstekend, maar je kunt er op wachten dat het dan even mis gaat. En dat gebeurde vandaag in Mechelen, ze was te fel. Maar ik neem het haar niet kwalijk, ik heb liever dat het hier gebeurt dan in Gothenburg.”
De Ronde bezet met nog een wedstrijd te gaan de derde plaats in het Wereldbekerklassement en is evenals Chardon die vierde staat zeker van een startbewijs voor de finale in het Zweedse Gothenburg.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in Leipzig, Duitsland van 16 tot en met 18 januari. Zowel Koos de Ronde als IJsbrand Chardon komen er aan de start.

De finale wordt gehouden in Gothenburg, Zweden, op 21 en 22 februari 2009. Hiervoor komen de beste zes menners van de stand na Leipzig in aanmerking.

Uitslag CAI-W Mechelen (Bel):
1. Koos de Ronde (Ned) 222.67 (5)
2. Christoph Sandmann (Ger) 250.23 (15)
3. Michael Brauchle (Ger) EL
4. Tomas Eriksson (Swe) 141.53 (10)
5. Gert Schrijvers (Bel) 141.66 (10)
6. IJsbrand Chardon (Ned) 149.08 (25)
7. Fredrik Persson (Swe) 150.25 (15)

Stand na 6 van de 7 wedstrijden:
1. Jozsef Dobrovitz (Hun) 27
2. Boyd Exell (Aus) 23
3. Koos de Ronde (Ned) 22
4. Ijsbrand Chardon (Ned) 20
5. Christoph Sandmann (Ger) 17
6. Fredrik Persson (Swe) 14
7. Werner Ulrich (Sui) 11
8. Daniel Wuurgler (Sui) 9
9. Zoltan Lazar (Hun) 7
9. Tomas Eriksson (Swe) 7

 

Bron: KNHS/CT