2 februari 2018

In memoriam Joop Brink

Op 20 januari is na een kort ziekbed internationaal parcoursbouwer Joop Brink overleden. De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.


Teamwork & plezier

Joop werd begin jaren ’70 besmet met het parcoursbouwer-virus toen de mensport in Nederland in opkomst was. Joop stond samen met zijn vader Jan, ‘lange Willem’ Groenewoud en een aantal andere bekende mensportpersoonlijkheden op Midden-Heuven in Rheden aan de wieg van de mensport.

Als dertiger leerde Joop de kneepjes van het vak van Harry Buurman met wie hij een goed werkend team vormde. Samen met zoon Jan en Luuk Aalmoes maakten Joop en Harry de mooiste en gekste dingen mee. Het stel ging gezamenlijk op pad om wedstrijden te bouwen waarbij teamwork en plezier voorop stonden.

Via Tjeerd Velstra kwam Joop terecht in Compiègne en dit vormde het begin van zijn internationale carrière als parcoursbouwer. Als zelfstandig loodgieter kon Joop het parcoursbouwen in binnen- en buitenland goed combineren. Joop zat boordevol vernieuwende ideeën en hij schroomde niet deze tijdens wedstrijden uit te testen. Via Sem Groenewoud, ook afkomstig van Midden-Heuven, werden Joop en Harry uitgenodigd om voor de familie Caspersen in de Verenigde Staten trainingshindernissen te bouwen. Ze voelden zich ware VIP’s om ingevlogen te worden en genoten van de vrijheid die ze kregen om mooie hindernissen te bouwen.

Geen circus

Joop zag met lede ogen de doorontwikkeling van de mensport aan en had moeite met de veranderingen in de marathon, zoals onder andere het verdwijnen van vijf trajecten en het telkens weer opnieuw het wiel uitvinden. Joop had altijd veiligheid voorop staan en hield hiermee rekening in zowel de ontwerpen voor de marathonhindernissen als de indoor parcoursen. In de beginjaren van de Wereldbeker vierspannen was Joop één van de parcoursbouwers die hiervoor gekwalificeerd was. Maar zijn hart lag bij de klassieke technische parcoursen, veilig en geen hoge snelheidscircus! Driehoeken, altijd voldoende alternatieven en lange lijnen waren kenmerkend in zijn hindernissen en hij vond het vaak jammer dat de menners niet inzagen dat de lange lijnen vele malen sneller waren dan de kortere route. Ook zijn vaardigheidsparcoursen bestonden uit vloeiende lijnen, de oplettende menner kon zien dat Joop altijd dressuurfiguren als basis gebruikte.

Meer dan 100 wedstrijden

Hoogtepunten in zijn carrière waren het bouwen van het EK vierspan pony’s in Saumur 1999 en WK tweespannen in Riesenbeck 2001. In de bouwploeg van Arjan – zijn jongere broer doorliep zijn eigen carrière als internationaal parcoursbouwer – bouwde hij mee aan het WK tweespannen in Poznan 2005. Joop putte met name veel voldoening uit het bouwen van oefenhindernissen op vele bijzondere plekken over de gehele wereld, zoals in Gladstone en Florida. Aan de meer dan 100 wedstrijden in onder andere Zelhem, Beekbergen, Deurne, Poznan, Live Oak, Compiègne, Saumur, Outdoor Gelderland, Indoor Brabant en Jumping Amsterdam bewaarde Joop ook zeer waardevolle herinneringen.

Steun van het gezin

Zijn vrouw Stieny maakte het mogelijk dat Joop als zelfstandig ondernemer zijn hobby, waarbij hij in de beginjaren vaak meer dan 44 weekenden per jaar van huis was, kon uitoefenen. Zij zorgde thuis voor de kinderen en de paarden. Vakanties schoten er vaak bij in, maar daarentegen ging het hele gezin wél naar de wedstrijden. Zo verbleven zij maar liefst vier weken in een caravan in de achtertuin van prinses Margriet voor het WK vierspannen in Apeldoorn in 1982. De kinderen Jan en Christien wisselden elkaar af als hun vaders assistent en vervulden in de loop der jaren hun eigen rol in de mensport. Jan als parcoursbouwer en Christien als enthousiaste supporter en vrijwilligster.

Joop is thuis op 70-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats De Steeg.

Wij wensen de familie heel veel sterkte toe bij het dragen van dit enorme verlies.

Redactie & medewerkers Hoefnet.

Klik hier voor de rouwkaart