19 november 2012

Mentalentencompetitie groot succes

Afgelopen zaterdag en zondag werd een demonstratie van de Talentencompetitie voor jonge menpaarden en -pony's gegeven op Paard&Koets 2012. Acht enkelspannen kregen feedback van de deskundige juryleden Thea Vermunt en Nicolien Vos. Ook dierenarts Dolf ter Horst keek mee, vooral naar de gezondheid van het paard. Hij kon enkele deelnemers waardevolle adviezen geven.

De juryleden gaven tijdens de presentaties direct feedback. Omdat het beoordelingsformulier van de Talentencompetitie een grote waarde toekent aan de basisgangen, kregen deze ruime aandacht. Thea vermunt legde duidelijk uit hoe een zuivere draf te herkennen is 'Een zuivere draf is onder andere te herkennen als men, op het moment van maximale strekking, drie gelijke driehoeken onder het paard kan 'zien'.' Ze gaf ook aan dat het heel belangrijk is om op de rechte lijnen ook echt rechtgericht te rijden.

Nicolien Vos wilde graag een ontspannen paard of pony zien 'geef het paard maar net iets meer ruimte. Dan kan het de bovenlijn ontspannen en dan is het in staat op constanter te worden in beweging en aanleuning.'

De deelnemende paarden en pony's vertegenwoordigden verschillende stamboeken. De KWPN-er, Fries, Haflinger, Fjord, minipony's, Welshes, IJslanders en Shetlanders waren stuk voor stuk echte reclame voor het stamboek waarbij ze geregistreerd zijn.

Stichting Vrienden van de Mensport is inmiddels druk doende om voor 2013 een echte competitie op te zetten. Deze competitie staat open voor 4,5,6 en 7 jarige menpaarden en menpony's. Tijdens selecties in de mendistricten zullen menners zich kunnen kwalificeren voor de finale. De voorronde bestaat uit dressuur en vaardigheid. De finale zal daarnaast ook een vaste hindernis hebben.
Informatie over de competitie is te vinden op www.vriendenvandemensport.nl

Bron: MenSport