26 maart 2010

Met vertrouwen op weg naar de WEG 2010 in Kentucky

Op de KNHS mediabijeenkomst tijdens Indoor Brabant werd de 'kick off' gegeven richting de Wereldruiterspelen (WEG), die van 25 september tot en met 10 oktober 2010 in de stad Lexington in de Amerikaanse staat Kentucky worden gehouden. Als de planning wordt gehaald vertrekken medio september 34 paarden en 22 ruiters en menners naar de overkant van de plas om in zeven disciplines de strijd om het eremetaal aan te gaan.


Foto: Dirk Caremans

Ten aanzien van het selectiebeleid richting de WEG in Kentucky was Van der Heijden glashelder. "Wij stellen ons ten doel kwalitatief de sterkst mogelijke afvaardiging te zenden. Dat geldt voor EK’s, de Olympische Spelen en de WK’s. In navolging van de NOC*NSF richtlijnen is ons beleid er op gericht tijdens deze internationale kampioenschappen een plaats bij de beste acht te halen. Deze leidraad geldt ook bij het samenstellen van de afvaardiging naar Kentucky. Daarom hebben we er voor gekozen dat teams en individuele sporters die in 2009 bewezen hebben een plaats bij de beste acht waar te kunnen maken in principe naar de WEG afgevaardigd kunnen worden. Op 16 augustus zullen we in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht de gehele Nederlandse afvaardiging presenteren".

"De Wereldruiterspelen in Kentucky zijn het sportieve hoogtepunt voor alle hippische sporters in de gehele wereld", aldus KNHS directeur topsport Maarten van der Heijden. Voor ons als KNHS betekent het een enorme krachttoer in logistiek en in financieel opzicht. De kosten van uitzending bedragen ongeveer een miljoen euro. Als KNHS nemen we daar een substantieel deel van voor onze rekening. Daarnaast hebben we ondersteuning van het NOC*NSF wanneer het gaat om de Olympische disciplines springen, dressuur en eventing. Verder hebben we de ondersteuning van onze hoofdsponsor Rabobank en ATP. Op dit moment komen we nog ongeveer een ton te kort, maar we zijn met verschillende potentiële sponsors in onderhandelingen en hopen in het komende half jaar dit gat te dichten".

In de vierspansport is Tjeerd Velstra de bondscoach van de Nederlandse menners. "In de afgelopen jaren hebben we meerdere malen laten zien dat we in Nederland over zeer goede menners beschikken. In Kentucky verdedigen wij niet alleen de individuele wereldtitel van IJsbrand Chardon, maar ook het team goud. Op dit moment zijn vijf tot zes menners in mijn ogen in de strijd voor een plaats in het uit drie menners bestaande team. Het selectietraject is als volgt: Zelhem, Aken en dan Beekbergen, waar ook het Nederlands kampioenschap wordt verreden. Daarnaast neem ik natuurlijk ook nog alle andere wedstrijden in mijn achterhoofd mee om de uiteindelijke keuze te bepalen. Met een menner als IJsbrand, die er altijd voor gaat, gaan we uitsluitend en alleen voor het goud, want zilver telt voor ons niet mee", aldus Velstra.

Klik hier voor het filmpje op Rabosport.nl