3 november 2008

Metaal in de Mond

Vijftig jaar lang maakte Robert Cook studies van het paard en speciaal gericht op de paardenmond en -keel en alle afwijkingen die daar kunnen ontstaan. Hij heeft lang in Newmarket (Engeland) gewerkt waar hij de paarden in de rensport meemaakte. Daar ondervond hij wat longbloedingen bij deze paarden teweegbrachten. Maar nog veel sterker ontdekte hij wat de invloed het bit op de ademhaling had van een paard.
Al zijn wetenschappelijke ontdekkingen bracht hij samen in dit boek ‘Metaal in de mond’

Een boek voor iedere bewust rijdende of mennende paardenliefhebber, die zich wel eens afvraagt wat er allemaal in de paardenmond gebeurt met en door het bit. Hoe de automatische kauwreflex van het paard strijdig kan zijn met de ademhalingsreflex. Een paard kan alleen maar ademen door zijn neus en niet door de mond. Hoe een afgedwongen afgebogen hoofdhouding de luchtpijp kan insnoeren en de ademhaling kan hinderen. Hoe ernstig een heftige ophouding op de lagen waar het bit op rust, botbeschadiging kan veroorzaken. Weten waarmee je bezig bent, als je zo’n onwaarschijnlijk gevoelig plekje in de mond ‘bewerkt’ met een bit.
Uiteindelijk ontwikkelde dr. Cook op basis van een bestaand halster en bitloze hoofdstellen die anderen al eerder ontwikkeld hadden zijn Bitless Bridle. Zoals Cook zelf stelt: ik heb meer voor paarden betekend met dit bitloze hoofdstel dan met al mijn wetenschappelijke studies van de afgelopen vijftig jaar.
De schrijver is emeritus hoogleraar aan de door hem opgerichte veterinaire faculteit van de Tuft University in de USA. Onvermoeibaar blijft deze, inmiddels ver in de zeventig, geleerde op leeftijd strijden om de FEI zo ver te krijgen dat ook in de paardensport en vooral in de dressuur zijn Bitless Bridle wordt toegestaan. Zijn eerste overwinning behaalde hij bij de Nationale Federatie in Zuid-Afrika, waar dit hoofdstel in de dressuur op wedstrijden is toegestaan.
Door de gekruiste kaakbanden van dit bitloze hoofdstel is dit het enige waarmee op de Engelse manier van dressuur rijden, namelijk met een contactteugel, gereden kan worden. Geen wonder dat deze uitvoering door zovele anderen nagemaakt wordt of aangepast in een eigen versie. Het enige bitloze hoofdstel waarmee ook veilig gemend kan worden.

Uitgave: MS Books vof, Lochem
Distributie: Media Boeks BV, Eerbeek
Prijs € 19,95 excl. verzendkosten
Ook te bestellen via webwinkel: www.mensportbooks.nl