9 september 2016

Mezőhegyes: de vrijdag, dag van de herkansingen

De menners, die zich gisteren niet rechtstreeks voor de finale wisten te kwalificeren, kregen vandaag de kans om een van de resterende plaatsen te bemachtigen. De Nederlandse deelneemster Maud Smedts slaagde daarin met verve.


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth

Vanochtend om 9 uur ging het WK voor jonge menpaarden in de tweede ronde, de herkansing voor de aanspanningen die zich gisteren niet rechtstreeks wisten te kwalificeren voor de finale omdat ze ofwel buiten het vastgestelde aantal geplaatsten vielen of niet voldeden aan de minimum norm van 6,0 als eindcijfer.

Vandaag was het de beurt aan de zevenjarigen om te beginnen. In de frisse ochtendzon mocht Maud Smedts als derde de hoofdpiste binnenrijden. Zij had tussen gistermiddag en vanochtend haar huiswerk goed gemaakt, want in de herkansing liet ze een proef uit het boekje zien, waarvoor de jury een totaalscore van 7,75 over had. Nadat het er gisteren niet helemaal uitkwam, mag ze morgen als laatste haar finaleproef in de dressuur laten zien, hetgeen inhoudt dat ze hoogste kwalificatiescore bij de zevenjarigen heeft behaald, en dat maar liefst met ruim een half punt voorsprong op de winnaar van gisteren, Bartlomiej Kwiatek uit Polen.

Samen met Maud hebben Szilvia Simon uit Hongarije met de Oldenburger Rouge (v. Couleur Rouge) en de KWPN-er Effort HBC met aan de leidels zijn landsvrouw Enikő Németh de stap naar de finale gemaakt.

Bij de vijf- en en zesjarigen wisten alleen broer en zus Kwiatek via de herkansing een finaleplaats te bemachtigen.  Bartlomiej reed zijn merrie Rebelia bij de vijfjarigen met 6,79 de finale in, terwijl Weronika met de hengst Imbred bij zesjarigen morgen eveneens van de partij zal zijn. De overige paarden voldeden duidelijk niet aan de gestelde eisen.
De vijfjarigen sluiten hun programma morgen af, terwijl de zes- en zevenjarigen na de dressuurfinale zondag hun kwaliteiten in de marathonproef kunnen etaleren.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Klik hier voor de foto's.