27 september 2015

Mezőhegyes: Zilver voor Dibbits en Dynamo

Arie Dibbits (Bergharen) heeft met zijn zevenjarige ruin Dynamo (v. Sunny Boy) zilver behaald op het Wereldkampioenschap voor jonge menpaarden in Mezőhegyes, Hongarije. Het goud in deze rubriek ging naar de Luxemburger Franz Schiltz met de Oldenburger ruin Frodo, het brons werd opgeëist door Ridolf Pirhofer uit Oostenrijk met de Oostenrijkse warmbloedruin Bambucca. De tweede Nederlandse deelnemer in Mezőhegyes Gjalt Jan Jansma (Drachten) wist niet door te dringen tot de finale.

Het WK werd verreden op de terreinen van de staatsstoeterij in Mezőhegyes, dat bekend staat om de fokkerij van Noniuspaarden en het Mezőhegyes sportpaard. Met 19 deelnemers vormden de 7-jarige menpaarden de grootste groep.
Nadat de paarden twee keer een gecombineerde dressuur/vaardigheidsproef hadden afgelegd, moesten zij op zaterdag opnieuw de ring in voor de dressuurfinale. Zondag stond in het teken van de afsluitende marathon met twee hindernissen, een waterdoorgang en een aantal kegelpoorten.
“Gisteren tijdens de dressuurfinale heb ik een aantal punten laten liggen,” vertelt Dibbits, die met zijn hele gezin was afgereisd naar Hongarije. “Dynamo was in marathonstemming terwijl we dressuur moesten rijden! Maar vandaag ging het goed, hij liep naar verwachting en heeft alles gegeven. Frans Schiltz heeft terecht gewonnen, het is zeker geen schande om tweede te worden achter hem.”

Dynamo liet tijdens de proeven zien dat hij zeer stabiel is en makkelijk kan bewegen. De ruin is goed afgericht door Dibbits, die hem als driejarige op stal kreeg: “Ik ben nu ZZ-dressuur en ZZ-vaardigheid met Dynamo. De marathon moet nog wel wat beter, pas dan maak ik de overstap naar de klasse 4.”

Jansma werd in de eerste proef met zijn veelbelovende merrie Dandy Jane (v. Special D) uitgesloten wegens ongehoorzaamheid. In de herkansingsproef op zaterdag kwamen de beste drie in aanmerking voor de finale, maar de combinatie kwam net iets tekort en werd vierde.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de foto's.