24 april 2010

Mooie eerste wedstrijddag in zomers Horst

Hoewel het klasse 4 menseizoen al een wedstrijd oud is, wordt de menwedstrijd in het Limburgse Horst aan de Maas door veel menners nog altijd gezien als traditionele seizoensopener. Tachtig enkel,- twee-en vierspanrijders en tandems, paarden en pony’s, zijn dit weekend aanwezig op de terreinen van de Kasteelse Bossen, dat vandaag getrakteerd werd op heerlijke zomerse temperaturen.


Ook Jan de Boer heeft de eerste stappen gezet richting de eindoverwinning met de eerste plaats in de dressuur en een foutloze vaardigheidsproef. Nieuwkomer in de klasse 4 Bram Chardon had een tegenstribbelende voorpony in zijn span, maar werd desondanks nog tweede en bezet mede dankzij een foutloze vaardigheid momenteel de tweede plaats in het tussenklassement, voor Jannes Kinds.

Yvonne de Ruyter voert de enkelspan ponyrubriek aan voor Wereldkampioene Melanie Becker en Arjo van Kekem. Bij de tweespan pony’s heeft Ewoud Boom een fikse voorsprong genomen op Nederlands Kampioenen Manon van Kasteren en Karel van Kekem.
De met slechts drie deelnemers gevulde tandemrubriek wordt aangevoerd door Han Gankema, op afstand gevolgd door Geert Bongers en Cornelie de Geijter-Pries.
 

Morgen staat de deelnemers een prachtige marathon te wachten met zes mooie hindernissen op het hoofdterrein, ontworpen door Jeroen Houterman en Rinie van de Burgt. Naast dit meest spectaculaire onderdeel met als hoogtepunt de waterbak, is er meer te beleven in Horst. Er zijn demonstraties ringsteken en boomslepen, kinderen kunnen zich laten schminken, er is schatgraven voor de jeugd en er is uiteraard muziek.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Klik hier voor de foto’s van vandaag (met dank aan Joost Rouwhorst).

 

Bij de vierspan paarden zette Theo Timmerman een uitstekende dressuurproef neer waarmee hij beloond werd met maar liefst 39,89 strafpunten: “Het is pas de eerste wedstrijd in deze opstelling en ik ben dik tevreden. Ik heb uiteraard een aantal verbeterpunten, maar dat komt vanzelf. De potentie is er met dit span, het is een kwestie van goed afstemmen.”
In de vaardigheid verloor Timmerman een moment zijn concentratie toen de bouwploeg achter Theo aan het parcours alvast ombouwde voor de volgende deelnemer. De menner uit Putten tikte er een balletje af, maar dit bracht zijn leiding in het tussenklassement niet in gevaar. Koos de Ronde volgt hem na een nette maar ietwat rommelige proef op ruim zes punten afstand in het klassement, terwijl de Twentse vierspanrijders Mark Weusthof en Herman ter Harmsel niet voor elkaar onderdoen en met minimale verschillen op de derde en vierde plaats staan.

Bij de tweespannen streden de dames om de hoogste eer in de dressuur, waarbij Janneke ten Brinke het eerste onderdeel won. Saskia van Heesch legde de vaardigheid foutloos binnen de toegestane tijd af en gaat daarmee aan de leiding in het klassement, gevolgd door Raymond Letteboer en Ten Brinke. Gerard Leijten moest uitspannen nadat zijn rechterpaard begon te slaan. Het dier bleek licht geblesseerd en Gerard vervolgde de wedstrijd buiten mededinging met zijn reservepaard.

Christiaan Provoost pakte met de Arabo Friese hengst Maestro de leiding bij de enkelspannen in de dressuur en gaf deze niet meer af. Toon Voskens en Jan Bijeman volgen op de tweede en derde plaats.