31 mei 2009

Mooie marathonwinnaars in Diepenheim

Op eerste Pinksterdag stond de marathon op het programma van de eerste klasse 4 menwedstrijd in Diepenheim. Parcoursbouwer Anno Zagers en zijn team hadden zeven mooie hindernissen gebouwd, die door het vele publiek bij Kasteel Warmelo van dichtbij gevolgd konden worden.

Harrie Verstappen won op spectaculaire wijze de marathon van deze observatiewedstrijd, maar kon zijn achterstand na de dressuur niet goedmaken: “Ik moet in de dressuur met veel meer bravoure rijden, net als in de marathon. De paarden doen het prima, het ligt echt aan mezelf. Ik weet waar ik aan moet werken de komende tijd,” aldus de marathonspecialist. Mieke van Tergouw eindigde ondanks dat de handrem van haar rijtuig er op sprong in de waterbak op de tiende plaats en behoudt hiermee de leiding in het klassement. Zij wordt hierin gevolgd door Riny Rutjens en Claudio Fumagalli. Rutjens rijdt sinds het onverwachte overlijden van zijn marathonpaard Tommie met een paard van collega-rijder Jan Borneman. Met de Westfalen ruin Ferdy en de KWPN-er Tornado eindigde de Wereldkampioen van 2003 op de derde plaats in de marathon, voor Raymond Letteboer. Marathonroutinier Ben Gosschalk was mede door de geboorte van zijn dochter Jill niet veel aan marathontraining toegekomen waardoor het span niet de gebruikelijke wendbaarheid had. Ben staat na twee onderdelen op de zesde plaats in het tussenklassement.
Jacqueline de Groot won ondanks knallende hoofdpijn de marathon bij de enkelspannen: “Ik stond op met hoofdpijn en was niet echt in de stemming om de hindernissen nogmaals te verkennen. Ik kon niet geloven dat ik de marathon heb gewonnen, want ik had in twee hindernissen foutjes.” De Groot is opgeklommen naar de zesde plaats in het tussenklassement, dat wordt aangevoerd door dressuurwinnaar Jan van den Broek, gevold door Christiaan Provoost en Frans Hellegers. De in Duitsland woonachtige Hellegers neemt sinds eind vorig jaar deel aan de wedstrijden in Nederland, samen met zijn vrouw Elke Weber die in de enkelspan ponyrubriek uitkomt. Hellegers is zeer onder de indruk van de Nederlandse wedstrijden: “Het sportieve niveau ligt hier veel hoger dan in Duitsland. Een wedstrijd met zeven marathonhindernissen komt in Duitsland niet vaak voor, terwijl dat hier heel gebruikelijk is.” Hellegers rijdt met een 14-jarige dressuurgefokte Rheinlander (v. Donnerschlag), die hij op vierjarige leeftijd in zijn bezit kreeg.
Theo Timmerman wist na de dressuur ook de marathon op zijn naam te schrijven. Herman ter Harmsel en Mark Weusthof volgen op ruime afstand op plaats twee en drie. Ook Yvonne de Ruyter kan de overwinning nagenoeg niet meer ontgaan met 12 punten voorsprong op marathonwinnares Lisette Meijer. Bij de tweespan pony’s zette Ewoud Boom in vier hindernissen de snelste tijden neer en met zijn overwinningen in zowel de dressuur als de marathon blijft hij Woutera van de Kamp en Wolter van der Veen ruim voor. Manon van Kasteren zakte in het klassement nadat zij een verkeerde poort nam in hindernis zes.
Aart van de Kamp junior flitste door de hindernissen en de won met overmacht de marathon waardoor hij in het tussenklassement John van Dorresteijn en Jans Manting op afstand houdt. Bij de tandems zegevierde Petra Noordzij in de marathon en zij heeft de leiding overgenomen van Han Gankema, die omging in de waterbak. Noordzij is blij met haar overwinning, maar het was hard werken: “Mijn voorpony komt lastig aan het bit, onderweg hebben we de kinketting twee keer bij moeten stellen, maar daarna liep het goed.”

Vandaag wordt op het terrein van Kasteel Warmelo de vaardigheid verreden.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen
 

Klik hier voor een foto impressie van de marathon