18 februari 2009

Mooie mensport tijdens Finale Betuwecup

Bij hippisch centrum de Lingebrug is zaterdagavond 14 februari de finale indoormarathon om de Betuwecup verreden. In zeven rubrieken is er gestreden om de Betuwecup wisselbokaal.


Tijdens deze spectaculaire wedstrijd heeft Jan van den Broek, wereldkampioen enkelspan paard 2008, een mooie clinic gegeven. Tijdens deze demonstratie is door Jan met nadruk gewezen op het dressuurmatig rijden van het paard. Als sluitstuk reed Jan met veel harmonie en precisie door het finaleparcours heen.
De enkelspan pony had een mooi wedstrijd verloop. Nico Vervoorn (Tiel) reed als tweede rijder een zeer scherpe rit. Enkele rijders konden zijn tijd wel verbeteren maar lieten niet alle kegels onberoerd. Mirjam Wage (Ingen) heeft de cup al eens gewonnen maar moest nu twee seconden op Nico toegeven. De laatste starter, Bert Koorn (Hippolytushoef ) is een zeer scherpe rijder. In hindernis vier draaide hij een rondje teveel maar Bert herstelde zich goed door foutloos en als snelste de finish te passeren. De Betuwecup 2009 staat een jaar in de kop van Noord-Holland.
De 14-jarige Toine van der Ven (Wadenoijen) heeft deze winter veel progressie geboekt in het rijden van zijn ponytandem. Deze jeugdige menner reed vlot en netjes door het finaleparcours en kon de cup in ontvangst nemen.
Bij de vierspan pony’s is het altijd lastig wanneer Alice Hoogervorst (Oegstgeest) deelneemt met haar shetlanders. Arie van Zanten (Hagestein) ontwikkelde op de lange lijnen grote snelheid maar raakte een kegel. Dirk Neerincx (Elst) schroefde het tempo nog hoger op en kon zich twee fouten permitteren om Arie een seconde voor te blijven. Alice doet haar voordeel meestal in de meervoudige hindernissen, maar nu waren er enkele haperingen waardoor ze moest toegeven op Arie en Dirk. Een dolgelukkige Dirk Neerincx kon terugkomen in de piste om zijn ereronde te rijden.
Leon Reijnen (Heumen) had met zijn vier vossen een vlotte rit gereden maar raakte net enkele kegels te veel. Huib Pater (Kootwijkerbroek) had twee seconden meer nodig dan Leon maar alle kegels bleven op de plaats. Fred Avezaath (Maurik) is het rijden van een vierspan niet vreemd. Halverwege lag Fred op koers maar in laatste meervoudige hindernis kon de voorsprong niet worden vastgehouden. Huib Pater ruilde de Betuwecup 2008 tweespan paard
Bij de tweespan paarden was de strijd tussen een Brabander en kerels uit de Betuwe.
Arie Timmer (Leerbroek) reed een vlakke rit maar er vielen twee balletjes van de kegels. Kees van Tuijl (Neerijnen) heeft met zijn span de snelheid weer opgevoerd. Een balletje rolde maar de tijd was voldoende om Arie voor te blijven. Luuk Geerts (Tilburg) heeft
zijn stuurmanskunst op eerdere wedstrijden laten zien. In de finale maakte hij de favorietenrol volledig waar door Kees foutloos en twaalf seconden voor te blijven. Het publiek werd getrakteerd op een spectaculaire ereronde van Luuk Geerts. Stefan Vermeulen (Doornenburg) heeft zijn tweespan pony’s keurig voor elkaar. Evelien
Roseboom-Meel (Scherpenzeel) reed haar schimmeltjes twee seconden eerder over de streep dan Stefan. Favoriet Gerco van Tuijl (Neerijnen) loopt momenteel met een armblessure. Op de bok is hier echter niets van te zien. In de snelste tijd, van alle deelnemers, en het onberoerd laten van de kegels, is de Betuwecup 2009 voor het tweede jaar in zijn bezit.

 


De winnaars (van links naar rechts staand): Bert Koorn plus groom, Luuk Geerts, Jaap v/d Horst, Dirk Neerincx, Huib Pater. (Knielend): Toine v/d Ven en Gerco van Tuijl.

De grootste rubriek was enkelspan paard. W van Elteren (Maarssen) heeft zijn Fries dressuurmatig goed voor elkaar. Een foutloze rit gaf hem een mooie positie. Jaap van der Horst (Utrecht) gooide alle remmen los. Zijn paard reageerde goed waardoor een foutloze zeer snelle rit hem aan de leiding bracht. Wim de Groot (Herwijnen) kon als laatste starter van de avond vol aan de bak om de tijd van Jaap te verbeteren. Voluit gereden door Wim, bleek de tijd niet te verbeteren. Plek twee was voor Wim. De deelnemers en alle andere aanwezigen waaronder de grote groep supporters uit Houten hebben na afloop nog een lekker biertje gedronken.
 

Volledige uitslag