22 juli 2015

Mosselen, Zeeuwse klei en spannende strijd in Vrouwenpolder

Op 18 en 19 juli werd in Vrouwenpolder het districtskampioenschap Samengesteld mennen gehouden van Mendistrict West. Er verschenen 77 deelnemers aan de start waar onder veel van Zeeuwse bodem. De terreinen rond Manege de Eendracht hadden een selectieve vaardigheid en zeven fraaie hindernissen. En natuurlijk kon je op zaterdagavond verse mosselen eten. Het weekend kende verschillende weersomstandigheden, maar de huldiging van de kampioenen gebeurde onder een stralende zon.
Op zaterdag begonnen de deelnemers met hun dressuurproef op het weiland. In dat onderdeel werd een monsterscore behaald door Chantalle Boogaarts met haar pony Leroy met 43,31. Daarmee nam ze zoveel afstand van haar concurrenten dat de overwinning haar niet meer kon ontgaan. Ook Perry Boogaard (voorzitter van de organiserende stichting) reed een geweldige dressuurproef met zijn Arabo Fries Wonderboy. Zijn score van 48,85 ging helaas geheel teniet toen hij een parcoursfout reed in de vaardigheid. De vaardigheid lag op de fraaie eb en vloedpiste naast de manege. Het parcours was selectief en lang niet iedereen slaagde erin om binnen de toegestane tijd te finishen.

De strijd in de gecombineerde klasse 2 en 3 bij de enkelspan paarden ging na de fout van Boogaard vooral tussen Ronald Tomassen en de beide Zeeuwen Pieter Karelse en Willeke Goudzwaard. Zowel Tomassen als Karelse bleven foutloos in de vaardigheid. Goudzwaard moest in de marathon dus alle zeilen bijzetten met haar 14-jarige ruin Youp. De omstandigheden in de marathon waren pittig. Door de regen werd het hier en daar wat glibberig op de Zeeuwse klei. Goudzwaard: ‘Voor de marathon wist ik dat er hard gereden moest worden om Ronald Tomassen in te halen en Pieter Karelse achter me te laten.’ Samen met haar vriend en vaste groom Sven lukte haar dit met een prachtig gestuurde rit door de pittige hindernissen. Het jonge fanatieke team won de rubriek en werd districtskampioen.

Spannende momenten waren er ook voor tweespan ponyrijdster Linda Janssen. Zij stond er goed voor en was na de marathon bezig aan het uitstaptraject toen de pony’s schrokken van een boomstam naast het pad en het hele spul in de sloot belandde. Collega-menner Kees Vorstenbosch bedacht zich geen moment om de helpende hand te bieden, ondanks dat hij nog in de wedstrijd was. Uiteindelijk liep alles goed af, maar Janssen kon niet meer finishen en was uit de wedstrijd. Frank Knoops won de rubriek en Jan Leet Boot was de beste van het District.

Klik hier voor de uitslagen