11 juli 2013

Nebanice: oude en nieuwe gezichten op eerste wedstrijddag

Na een wat rommelige voorbereiding en veterinaire keuring op woensdag, is de internationale menwedstrijd in Nebanice, Tsjechië, vandaag van start gegaan met het eerste deel van de dressuur.

Het spits werd afgebeten door twee mager bezette pony-rubrieken. Bij de tweespan pony’s ging de overwinning naar Martin Metzner uit Duitsland, gevolgd door Carine Poentis uit Frankrijk en de dit jaar sterk presterende Duitser Wolfgang Scholz, die derde werd.

Bij de vierspan pony’s was het een Duits onderonsje, waarbij Susanne Habel-Veit aan het langste eind trok, hoewel haar score van 63,10 punten nogal bescheiden uitviel. Zij wordt op de hielen gezeten door Wilhelm Tischer en Martin Ritter.

Bij de enkelspan paarden viel kwalitatief en kwantitatief meer te beleven. Maar liefst 29 aanspanningen verschenen er vandaag aan de start, waaronder de regerend wereldkampioen Christoph Dieker en de meervoudig winnaar van de Top Driver Award Bartolomiej Kwiatek uit Polen die met twee aanspanningen deelnam. Ook de Fransen hadden een sterk team op de been gebracht.
De als achtste gestarte Frans Hellegers (Straelen) ging kort voor de middagpauze aan de leiding met zijn 18-jarige Donnerstolz, totdat hij voorbij werd gestreefd door de Luxemburger Franz Schiltz. Die tussenstand bleef enige tijd gehandhaafd, totdat Christoph Dieker met Connect met 44,16 duidelijk afstand nam en het pleit voor zich leek te beslechten. Maar ook hij moest toezien hoe Bartolomiej Kwiatek met 43,78 strafpunten de overwinning voor zich opeiste. Daartussen gaf de Duitse Marlen Fallak met haar merrie Tessa een verfrissend internationaal debuut dat werd beloond met de vierde plaats.
Morgen staat de tweede dressuurdag op het programma met grote rubrieken bij de twee-en en vierspan paarden. Voor Nederland verschijnen dan Raymond Letteboer en Hans Heus in de ring.

Klik hier voor de uitslagen.