14 juli 2013

Nebanice: Hellegers vierde, Letteboer en Heus zesde in de marathon

Op zaterdag 13 juli werd de marathon verreden op de internationale menwedstrijd in het Tsjechische Nebanice. Frans Hellegers werd vierde bij de enkelspannen, Raymond Letteboer en Hans Heus legden beslag op de vierde plaats in de respectievelijke twee-en vierspanrubriek.


Bij de enkelspan paarden was het Bartolomiej Kwiatek die de marathon domineerde. Hij won met zijn toppaard Lokan, terwijl zijn jongere paard goed was voor de tweede plaats. De derde plaats ging naar de Luxemburger Franz Schiltz, die met zijn nieuwe paard Gilberto Gold TSF liet zien dat met hem ook voor de toekomst rekening moet worden gehouden. Frans Hellegers belandde op de vierde plaats, waarbij een stuurfout in hindernis 6 een betere klassering in de weg stond.
Regerend wereldkamioen Christoph Dieker had op het A-traject al heel wat te stellen met zijn FST Connect, wat zijn weerslag vond in de hindernissen, zodat hij niet vooraan kon eindigen.

De Tsjechische top-tweespanmenners uit de dressuur wilden alles uit de kast halen. Jiri Nesvacil wist dat waar te maken, maar zijn collega’s Gössl en Hrouda eisten teveel van hun paarden en dat brak hen op. De overwinning in de tweespanmarathon ging naar de Pool Jacek Kozlowski, gevolgd door de Tsjechen Jiri Nesvacil en Radek Nesvacil. Raymond Letteboer had zijn ervaren Olaf naast de jonge Blues aangespannen, en dat bleek een goede zet. Na een wat weifelend begin in de eerste hindernis groeide het span steeds meer samen tot een eenheid, resultertend in een verdienstelijke zesde plaats in de marathon en het behoud van de vierde plaats in het klassement.

Jozsef Dobrovitz sr. profiteerde bij de vierspan paarden van zijn enorme ervaring, wist wanneer hij tempo kon maken, en wanneer het wat rustiger aan moest om de talrijke ballen te omzeilen. Hij werd op de voet gevolgd door de Duitsers Michael Brauchle en Georg von Stein, die enkele ballen hadden laten rollen. Hans Heus kon met zijn zesde plaats zeer tevreden zijn, een balletje en een extra volte hielden hem op slechts 3 punten van de winnaar.

Bij de tweespan pony’s ging de overwinning naar de Francaise Carine Poentis, gevolgd door Wolfgang Scholz en Birgit Spalt uit Duitsland.
Bij de vierspan pony’s wist Rainer Ochs de overwinning naar zich toe te trekken voor zijn Duitse landgenoten in deze rubrieken.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de fotoimpressie