14 augustus 2009

Nederlands ponymenteam voorlopig derde op WK

Het Nederlandse ponymenteam staat na de dressuur voorlopig derde in het landenklassement. Titelverdediger Jan de Boer (De Vecht) staat momenteel vierde in het individuele klassement bij de vierspan pony’s, Yvonne de Ruyter (Rotterdam) bezet de vijfde plaats bij de enkelspan pony’s en Karel van Kekem (Hoogblokland) zette met de zevende plaats het beste Nederlandse resultaat neer bij de tweespannen.


Uitslag dressuur:
Enkelspan pony
1. Franz-Josef Lehmkuhl (Ger) 44,80
2. Peter Koux (Den) 46,46
3. Johan Verswalm (Bel) 46,98
4. Suzy Stafford (Usa) 48,51
5. Yvonne de Ruyter (Ned) 49,54
9. Melanie Becker (Ned) 54,14
13. Arjo van Kekem (Ned) 55,68

Tweespan pony
1. Stephan Koch (Ger) 40,83
2. Steffen Abicht (Ger) 44,42
3. Anna Grayston (Gbr) 45,57
7. Karel van Kekem (Ned) 55,17
8. Ewoud Boom (Ned) 55,55
20. Manon van Kasteren (Ned) 60,93

Vierspan pony
1. Tobias Bücker (Ger) 42,75
2. Tinne Bax (Bel) 44,67
3. Steffen Brauchle (Ger) 50,30
4. Jan de Boer (Ned) 54,66
17. Aart van de Kamp jr. (Ned) 65,79
19. Marcel de Vries (Ned) 69,25

Stand landenklassement na 1e onderdeel:
1. Duitsland 136,06
2. België 149,51
3. Nederland 159,37
 

Jan de Boer was tevreden met zijn optreden: “Ik heb een gewaagde dressuurproef gereden, het was een van mijn betere proeven van dit jaar. Ik had als nadeel dat ik als eerste starter de ring in moest, maar ik heb alle onderdelen kunnen laten zien en goede figuren gereden. De punten vielen me wel een beetje tegen, ik had beter verwacht. Het verschil met de winnaar Tobias Bücker is rijkelijk veel, 12 punten. Ik moet morgen in de marathon veel goedmaken. Het nadeel is, dat ik niet bang ben voor de marathon, maar dat werkt morgen misschien wel in mijn voordeel!”

Ook Yvonne de Ruyter en Karel van Kekem reden een van hun betere proeven op de terreinen van rij-en menvereniging St. Martin in Greven.
“Het had allemaal nog beter gekund, maar Valdino heeft zich voorbeeldig gedragen,” vertelt een goedgehumeurde De Ruyter. “We hadden een klein communicatiefoutje in de galop, maar ik heb lekker gereden.”
Voor Karel van Kekem was het even slikken toen hij de punten te horen kreeg van zijn proef, waarin hij voor zijn gevoel het maximale had bereikt: “Ik heb nog nooit zo’n goede proef gereden, mijn pony’s liepen gewoon super. Ik wist dat ik niet de winnende proef zou rijden, maar ik had zeker vijf punten minder verwacht,” aldus een geëmotioneerde Van Kekem, die vanmorgen om 5 uur al achter zijn pony’s zat om ze voor te bereiden.

De dressuur werd in alle rubrieken op naam geschreven door een Duitse deelnemer, waardoor het gastland in het negen nationaliteiten tellende landenklassement ruim aan de leiding gaat, voor België en Nederland.
Bij de enkelspan pony’s zette WK-debutante en individueel deelneemster Melanie Becker (Klaaswaal) een mooie proef neer, die werd beloond met de negende plaats in het klassement. Becker streeft daarmee teamrijder Arjo van Kekem (Hoogblokland) voorbij, die in de dressuur 13de werd.
Bij de tweespan pony’s zorgde teamlid Ewoud Boom (Nijkerk) voor het wegstreepresultaat, hij eindigde nipt achter Van Kekem op de achtste plaats. Manon van Kasteren (Schijndel) eindigde als 20ste in het individuele klassement bij de tweespannen. In de vierspan ponyrubriek moest Aart van de Kamp junior (Ermelo) met zijn bonte Shetland pony’s genoegen nemen met de 17de plaats, WK-debutant Marcel de Vries (Eygelshoven) was tevreden met zijn 19de plaats nadat hij de hele week hard had gewerkt om tot de goede samenstelling van zijn span te komen.

Zaterdag staat de deelnemers een mooie marathon te wachten met acht afwisselend technische en snelle hindernissen. Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) ziet de marathon positief in voor de Nederlandse deelnemers: “We zijn nog in de race voor een medaille, we gaan uiteraard nog voor goud! We hebben een aantal zeer goede marathonrijders, dus er kan nog van alles gebeuren in het klassement.”