15 augustus 2009

Nederlandse ponymenners op medaillekoers

De Nederlandse menners hebben vandaag in de marathon van het WK voor ponyspannen een enorme inhaalslag gemaakt in het individuele-en landenklassement. Na twee onderdelen staat enkelspanrijder Arjo van Kekem (Hoogblokland) op de eerste plaats en Melanie Becker (Klaaswaal) bezet de derde plaats. Bij de tweespan pony’s is Karel van Kekem (Hoogblokland) opgeklommen naar de vierde plaats en vierspanrijder en titelverdediger Jan de Boer (De Vecht) staat momenteel op brons. In het landenklassement staat Nederland op zilver, nipt achter gastland Duitsland.
 Uitslag marathon:
Enkelspan pony
1. Arjo van Kekem (Ned) 74,25
2. Maxime Maricourt (Fra) 75,15
3. Melanie Becker (Ned) 76,78
26. Yvonne de Ruyter (Ned) 93,12

Tweespan pony
1. Dieter Baackmann (Ger) 77,52
2. Daniel Schneiders (Ger) 78,44
3. Karel van Kekem (Ned) 79,05
5. Ewoud Boom (Ned) 79,65
14. Manon van Kasteren (Ned) 84,22

Vierspan pony
1. Aart van de Kamp jr. (Ned) 85,86
2. Jan de Boer (Ned) 86,97
3. Martin Thiemann (Ger) 89,42
13. Marcel de Vries (Ned) 96,86

Stand individueel klassement na 2 onderdelen:
Enkelspan pony
1. Arjo van Kekem (Ned) 129,93
2. Suzy Stafford (Usa) 130,62
3. Melanie Becker (Ned) 130,92
16. Yvonne de Ruyter (Ned) 142,66

Tweespan pony
1. Daniel Schneiders (Ger) 129,64
2. Stephan Koch (Ger) 131,00
3. Steffen Abicht (Ger) 131,66
4. Karel van Kekem (Ned) 134,22
5. Ewoud Boom (Ned) 135,20
17. Manon van Kasteren (Ned) 145,15

Vierspan pony
1. Tobias Bücker (Ger) 138,19
2. Steffen Brauchle (Ger) 141,43
3. Jan de Boer (Ned) 141,62
10. Aart van de Kamp jr. (Ned) 151,65
15. Marcel de Vries (Ned) 166,10

Stand landenklassement na 2 onderdelen:
1. Duitsland 396,35
2. Nederland 398,53
3. België 407,47

 

Het was een mooie marathon in Greven met acht dicht bij elkaar gelegen hindernissen. De Nederlandse deelnemers werden in iedere hindernis fanatiek aangemoedigd door een goot aantal in oranje geklede fans.

Bij de enkelspan pony’s reed Arjo van Kekem een fantastische marathon, waar hij zelf zichtbaar met volle teugen van genoot: “Ik had gehoopt op een goede marathonscore, maar om ook eerste te staan in het tussenklassement is erg gaaf! Het liep super en ik heb er het maximale uitgehaald, het kan gewoon niet beter.”
Melanie Becker beleefde een droomdebuut door een geweldige marathon te rijden waarin zij derde werd: “Mijn doel was om bij de top tien te rijden in de marathon en dat is meer dan gelukt! Ik had het voordeel dat ik als individueel deelnemer geen druk had van het team om goed te presteren in de marathon, ik kon mijn eigen wedstrijd rijden. Ik heb alles kunnen rijden zoals gepland, alleen in de tweede hindernis verloor ik vier seconden door een klein foutje.” Becker staat momenteel op brons in het tussenklassement, waarin de verschillen in de top zeer klein zijn.
Yvonne de Ruyter (Rotterdam) reed met haar 7-jarige New Forest pony Valdino een behoudende marathon om haar dressuurresultaat voor het team zeker te stellen.

Bij de tweespannen moest Ewoud Boom (Putten) het spits afbijten. Ondanks het feit dat Ewoud zelf niet tevreden was na afloop van de marathon “ze wilden niet vooruit”, eindigde hij op de vijfde plaats. Boom staat momenteel op de vijfde plaats in het tussenklassement, net achter Karel van Kekem. Van Kekem had evenals zijn zoon Arjo een uitstekende dag in Greven en werd derde in de marathon: “Ik had van tevoren niet gedacht dat deze hindernissen me zouden liggen, maar ik had mijn pony’s zo goed aan het lopen dat het zeer gemakkelijk ging. Het was wel zwaar af en toe, maar mijn pony’s hadden er geen last van, ze gingen tot het uiterste voor me vandaag,” aldus een dolgelukkige Van Kekem, die voor zijn gevoel zijn tegenvallende dressuurpunten heeft goedgemaakt in de marathon.
WK-debutante en individueel deelneemster Manon van Kasteren eindigde op de 14de plaats in de marathon en is drie plaatsen opgeklommen in het tussenklassement waarin ze 17de staat.

Aart van de Kamp junior (Ermelo) won de marathon bij de vierspannen, maar had een dubbel gevoel na zijn zege: “Ik wilde in de marathon een gat slaan met de concurrentie, maar dat is niet gelukt. Ik had foutjes in twee hindernissen wat me veel tijd heeft gekost. Maar ik ben uiteraard wel blij met mijn overwinning!” Van de Kamp staat in het klassement op de tiende plaats. Jan de Boer eindigde net achter Van de Kamp op de tweede plaats in de marathon en staat daarmee op brons in het tussenklassement. Ook hier zijn de verschillen minimaal waardoor De Boer de gouden medaille nog niet uit het oog heeft verloren.

Assistent bondscoach Ad Aarts was zeer tevreden over de prestaties van de Nederlandse menners: “Dit hadden we gisteren na de dressuur niet verwacht! We staan nu twee punten achter op Duitsland, maar dat is minimaal. We hebben een aantal zeer goede vaardigheidsrijders in ons team en ik hoop dat we de druk op de Duitse deelnemers flink kunnen opvoeren.”