21 april 2009

Nederlandse vlag voor Gerard Leijten

Wie goed heeft opgelet afgelopen weekend in Horst was het al opgevallen; tweespanrijder Gerard Leijten rijdt weer onder de Nederlandse vlag. De 47-jarige in België woonachtige professional maakte in 2007 de overstap naar de Antillen, maar besloot afgelopen winter weer voor zijn vaderland uit te komen.


“Voor mijn overstap in 2007 liep ik al heel lang rond met het idee om voor de Antillen te gaan rijden. Ik had WK-ambities en ik kon op deze manier paarden van klanten op de wereldkampioenschappen uitbrengen zonder hen in de weg te rijden. In juli 2007 ben ik naar de Antillen gereisd en heb daar alles in orde gemaakt, inclusief het huren van een woning op Curaçao. In Beekbergen startte ik voor het eerst voor ‘AHO’ en ook op het WK tweespannen in Warka reed ik onder de Antilliaanse vlag. Alles liep op rolletjes tot afgelopen jaar. De FEI heeft in juni 2007 een nieuw reglement ingesteld waardoor het rijden voor een andere nationaliteit veel moeilijker werd. Ik wist er niets van en de Antilliaanse federatie al evenmin. Ik ontving afgelopen winter een brief van de FEI waarin stond dat ik officieel nooit voor de AHO ben uitgekomen, dus eigenlijk ben ik nooit weggeweest. Ik stond toen voor de keuze om te tekenen en voor AHO te starten, met als nadeel dat ik dan door het nieuwe FEI reglement twee jaar lang niet voor AHO op een WK mag uitkomen, of weer gewoon voor Nederland te rijden.”

“Ik heb alles goed afgewogen en heb besloten dat het me niet waard is om twee jaar te wachten en veel geld uit te geven. Ik heb sinds vijf jaar een zeer bloeiende trainingsstal en ik begin langzamerhand ook de behoefte te krijgen weer met eigen paarden naar een WK toe te werken. Ik heb de afgelopen jaren laten zien dat ik op hoog niveau mee kan draaien en als ik goede paarden heb moet ik me erbij kunnen rijden. Ik realiseer me terdege dat het lastig wordt, want de Nederlandse top is de wereldtop, maar ik heb zeker de ambitie om er in 2011 met eigen paarden te staan.”

Gerard Leijten runt samen met zijn vrouw en groom Saskia en Berry en Claudia van den Bosch de succesvolle men-trainingsstal Blakheide in het Belgische Beerse. Gerard Leijten startte in 1999 voor het eerst op nationaal niveau en werd in 2001 en 2002 vice-Nederlands Kampioen bij de tweespannen. In 2001 maakte hij deel uit van het Nederlandse team dat zilver won op het Wereldkampioenschap in Riesenbeck. Individueel eindigde hij er op de negende plaats. In 2007 nam hij voor de Antillen deel aan het WK tweespannen in Warka waar hij op de zesde plaats eindigde in het individuele eindklassement.