30 september 2008

Stichting Mentalent biedt jonge mentalenten kans

Al jaren is de mensport een opkomende sport in Nederland. Dat hier dan ook een aantal jonge mentalenten in te vinden zijn klinkt logisch. Veel talenten beoefenen de sport op eigen kosten waardoor vaak het ultieme, het op hoog niveau kunnen presteren, niet altijd haalbare kaart is. Het werken met donateurs en sponsoren is voor velen een onbekend fenomeen of niet voor iedereen weggelegd waardoor uiteindelijk te weinig jonge mentalenten een kans krijgen in de sport!

Mieke Boom is 24 jaar en heeft in haar jonge jaren veel ervaring opgedaan door bij Ewoud te groomen en zijn pony’s te trainen. Uiteraard kon niet uitblijven dat Mieke zelf ook met het menvirus besmet zou raken. En dat ze talent heeft blijkt! Binnen drie jaar rijdt ze in klasse drie en volgend jaar gaat ze klasse vier starten.
In 2007 en 2008 was ze districtkampioen van de regio oost en in 2008 heeft ze alle dressuur gewonnen en van de vijf gereden wedstrijden schreef ze er vier op haar naam.

Ewoud Boom is 31 jaar, rijdt in het A-kader (klasse 4) en heeft al vele titels op zijn naam staan. In 2002 werd Ewoud Nederlands kampioen. In 2003 werd hij vijfde op het WK en het landenteam won zilver. In 2004 werd hij tweede op het NK tweespan pony’s en in 2005 ging Ewoud voor de overwinning op het WK. In de dressuur lukte dit, maar door een val in de marathon bleef de overwinning in het klassement uit. In augustus 2005 werd Ewoud Nederlands kampioen. In 2006 werd hij tweede, maar in 2007 en 2008 liet Ewoud wederom zien welk talent hij bezit en was hij onverslaanbaar tijdens het NK.

Bestuursvoorzitter Monique Rhee van Stichting Mentalent zegt: “Wat we zien is dat de mensport de laatste jaren een aantal opvallende talenten heeft. Deze talenten zouden sneller kunnen groeien in hun sport als ze naast het talent ook de financiële middelen hadden. Het is niet niks om de kosten te dragen voor de paarden, het onderhoud en het wedstrijdgeld. Logisch dat velen op basis hiervan stoppen. Daarom is stichting mentalent opgericht! Een stichting die jonge talenten wil stimuleren! Wel kijken we uiteraard vanuit de stichting naar de kwaliteit van de menner. Of iemand in aanmerking komt wordt bepaald door een team van deskundigen waaronder Jaap Boom, voormalig chef déquipe bij de vierspannen. En uiteraard zijn de resultaten in de wedstrijdsport ook niet onbelangrijk!”

Stichting Mentalent is deze zomer in het leven geroepen en is vanaf 29 september actief. Het is een stichting die de belangen van jonge mentalenten ondersteunt en behartigt. Daarnaast ondersteunt de stichting de mensport in zijn totaliteit en werkt zij mee aan de naamsbekendheid van de mensport in Nederland. De nadruk binnen de stichting ligt duidelijk op het financieel ondersteunen van jonge mentalenten, zodat zij de sport op hoog niveau kunnen beoefenen. De stichting heeft geen winstdoelstelling, alle financiële middelen worden ingezet voor het talent en de sport. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door donateurs en sponsoren.

Op dit moment zijn er twee mentalenten door de stichting geselecteerd: