27 september 2009

NK mennen Deurne levert mooie menkampioenen op

Op de terreinen van de Nederlandse Hippische Beroepsopleiding in Deurne werden dit weekend de klasse 4 menkampioenschappen gehouden. De enkel-, twee-en vierspan pony’s en de enkel-en tweespan paarden bonden onder een stralende herfstzon onder uitstekende omstandigheden de strijd met elkaar aan, wat mooie menkampioenen opleverde. Melanie Becker (Klaaswaal), Manon van Kasteren (Schijndel), Aart van de Kamp jr. (Ermelo) en Ben Gosschalk (Epe) werden uitgeroepen tot de nieuwe Nederlands Kampioen in hun rubriek. Jan van den Broek (Nistelrode) was de enige menner die zijn nationale titel wist te prolongeren.


Na de afgelasting van de Achterhoekse Paardedagen eerder dit jaar sprong de organisatie van Deurne in de bres voor de enkel-en tweespan paarden en bood aan naast het al eerder toegewezen NK voor de ponyrubrieken ook voor deze rubrieken het Nederlands Kampioenschap te faciliteren.
Na de dressuur en de vaardigheid die op zaterdag werden verreden, werd duidelijk dat het laatste onderdeel van het NK, de marathon op zondag, de doorslaggevende factor zou worden. Parcoursbouwer Jeroen Houterman en zijn team moesten eveneens echter alle zeilen bijzetten in de zeven mooie hindernissen tellende marathon. Door het droge weer van de afgelopen periode waren de hindernispalen hier en daar losgeraakt waardoor er tussen de deelnemers door veel werk moest worden verzet in de hindernissen. Het in grote getale aanwezige publiek merkte hier echter weinig van en genoot met volle teugen van het mooie evenement.

Pony’s
Bij de enkelspan pony’s stond de top vijf voor aanvang van de marathon binnen een punt van elkaar. De 17-jarige Wereldkampioene Melanie Becker reed haar pony Ostara’s Sandor naar de winst in de marathon en streefde hiermee haar naaste concurrent Arjo van Kekem (Hoogblokland) voorbij in het eindklassement. Een mooiere afsluiting van haar menseizoen had het jonge talent zich niet kunnen wensen: “Ik had het eerlijk gezegd ook niet meer verwacht, want Sandor liep totaal niet op de eerste wedstrijddag. Hij was ontzettend sterk en ik kreeg hem niet ontspannen, ondanks dat ik lang heb losgereden. Ik ben erg gematst door de jury in de dressuur, dat is dan wel een voordeel als je Wereldkampioen bent! In de marathon liep Sandor weer erg goed. Ik had een stuurfoutje in de laatste hindernis en Sandor struikelde ook even, maar ook daar had ik achteraf de snelste tijd.” Melanie Becker rijdt pas sinds begin 2008 klasse 4 en het is nog niet vaak voorgekomen dat een menner eerst Wereldkampioen en daarna tot Nederlands Kampioen wordt gekroond.
Titelverdediger Arjo van Kekem won het zilver, het brons ging naar het derde WK-teamlid Yvonne de Ruyter (Rotterdam).
Bij de tweespan pony’s moest de regerend Nederlands Kampioen Ewoud Boom (Nijkerk) na twee jaar zijn titel afstaan aan Manon van Kasteren. De vrolijke Brabantse, die evenals Melanie Becker op individuele titel deelnam aan het WK in Greven, legde de basis van haar overwinning in de dressuur en de vaardigheid: “Eigenlijk ben ik over alle drie de onderdelen dik tevreden, maar de vaardigheid liep heel goed. Deze werd verreden op een gravelbaan waardoor de koetsen behoorlijk schoven in de bochten. Ik heb voor het eerst tijdens het rijden mijn molenrem gebruikt en de koets bleef mooi recht. Ik reed er alleen door mijn eigen fout een balletje af. In de marathon waren we goed bij de les en de pony’s wilden flink vooruit. Ik was even een leidsel kwijt in de laatste hindernis, maar verder liep het heel goed.” Van Kasteren won de marathon en stelde hiermee haar eerste nationale titel veilig. Woutera van de Kamp (Ermelo), wiens echtgenoot Aart van de Kamp jr. bij de ponyvierspannen goud won, eindigde op de tweede plaats. Wolter van der Veen (Peize) evenaarde zijn derde plaats van 2008.
Met zijn vierspan opvallende bonte Shetlanders won Aart van de Kamp jr. voor het eerst in zijn carrière het goud en stootte daarmee favoriet Jan de Boer (De Vecht) van zijn troon: “Ik heb gewoon iets met Deurne. Hier kan ik wel winnen, terwijl ik in Tilburg, waar voorheen het kampioenschap werd gehouden, altijd wel wat had. Dus ik was heel blij dat het kampioenschap hier werd gehouden!” Van de Kamp jr. stond na de dressuur en de vaardigheid op behoorlijke afstand van De Boer en wist wat hem te doen stond in zijn favoriete onderdeel: “Ik heb vanaf de eerste hindernis heel aanvallend gereden, het was alles of niets. Jan is de laatste tijd beter marathon gaan rijden en was dus een geduchte concurrent.”

Van de Kamp jr. won de marathon met glans, terwijl De Boer zich door twee incidenten zag terugzakken naar de tweede plaats in het klassement. In hindernis drie raakte een losgeraakte paal tussen de voorpony’s in en in hindernis zes vloog een van de voorpony’s om een paal heen, wat De Boer veel tijd kostte. WK-deelnemer en nieuwkomer Marcel de Vries (Eygelshoven) was zelf niet erg tevreden over zijn derde plaats in de marathon en moest genoegen nemen met de derde plaats in het kampioenschap.

Paarden
Jan van den Broek was de enige kampioen die zijn titel wist te prolongeren in Deurne. De 69-jarige crack stond na de dressuur en de vaardigheid op de tweede plaats achter Leonne van Gestel (Eindhoven) waarmee hij de eerste plaats in de dressuur moest delen. Geheel tegen zijn gewoonte in reed de regerend Wereld-en Nederlands kampioen er twee balletjes af in de vaardigheid waardoor zijn enige kans op overwinning in een snelle marathon lag: “Ik zei vantevoren dat ik geen gekke dingen zou doen. In hindernis 1 voelde ik dat Oscar erg goed liep en toen durfde ik in de volgende hindernissen flink gas te geven. We gingen hard, zo hard zelfs dat mijn zoon en groom Wilbrord tussen de hindernissen door blij was dat hij even uit kon blazen!” De marathon werd gewonnen door Jacqueline de Groot-Apon (Oostvoorne), voor de in Duitsland woonachtige Frans Hellegers en Jan van den Broek Leonne van Gestel eindigde door haar negende plaats in de marathon op de tweede plaats in het kampioenschap, voor haar partner Martin van den Broek (Eindhoven).

Bij de tweespannen was het Ben Gosschalk die er eindelijk in slaagde de nationale titel voor zich op te eisen. Gosschalk sloeg na de eerste wedstrijddag een flink gat met zijn concurrenten en stond zijn eerste plaats niet meer af. Alleen in de marathon moest Gosschalk de eer laten aan Wereldkampioen en marathonspecialist Harrie Verstappen (Eersel). Verstappen stond vierde na de dressuur en de vaardigheid, maar kon ondanks zijn fantastisch gereden marathon niet meer in de buurt komen van Gosschalk. Individueel WK-deelnemer Riny Rutjens eiste de bronzen medaille op.

De tandems streden in Deurne om het Verenigingskampioenschap en werd gewonnen door Geert Bongers (Breda), voor de van de sport afscheid nemende Dirk Pries (Putten) en Martin Meijer (Harreveld).


Foto: Photowerken
De rubriek vierspan paarden waarvoor geen NK op het spel stond werd gewonnen door Harry de Ruyter (Kessel), IJsbrand Chardon (Den Hoorn) werd tweede, voor Ton Monhemius (Halfweg). Zowel Chardon als Koos de Ronde benutten de wedstrijd in Deurne om paarden te kwalificeren voor het WK Kentucky 2010.

NK enkelspan pony
1. Melanie Becker (Klaaswaal) 118,98
2. Arjo van Kekem (Hooglblokland) 119,36
3. Yvonne de Ruyter (Rotterdam) 123,89
4. Mieke Boom (Nijkerk) 130,82
5. Miralda Otten (Beusichem) 142,24

NK tweespan pony
1. Manon van Kasteren (Schijndel) 118,68
2. Woutera van de Kamp (Ermelo) 125,77
3. Wolter van der Veen (Peize) 125,81
4. Ewoud Boom (Nijkerk) 126,34
5. Karel van Kekem (Hoogblokland) 128,70

NK vierspan pony
1. Aart van de Kamp jr. (Ermelo) 138,41
2. Jan de Boer (De Vecht) 139,19
3. Marcel de Vries (Eygelshoven) 142,04
4. Ard Roldaan (Hilvarenbeek) 145,31
5. Jannes Kinds (Balloo) 155,53

NK enkelspan paard
1. Jan van den Broek (Nistelrode) 117,68
2. Leonne van Gestel (Eindhoven) 118,31
3. Martin van den Broek (Eindhoven) 127,33
4. Jacqueline de Groot-Apon (Oostvoorne) 134,00
5. Christiaan Provoost (Middelburg) 135,18

NK tweespan paard
1. Ben Gosschalk (Epe) 117,17
2. Harrie Verstappen (Eersel) 120,13
3. Riny Rutjens (Weert) 120,70
4. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) 123,13
5. Tom Engbers (Vasse) 125,73
 

Klik hier voor de complete uitslagen.