14 oktober 2021

Paardenmarkt Zuidlaren steekt haar nek uit voor handelaren

De Zuidlaarder paardenmarkt op dinsdag 19 oktober gaat dit jaar door, maar wel in aangepaste vorm. Dat heeft de gemeente Tynaarlo die de markt organiseert besloten. De paardenmarkt begint om 06.00 uur op de gebruikelijke plek in het dorp, op de brink tussen de Zuiderstraat en 't Achterom.

De belangrijkste aanpassingen van deze editie is dat er géén export plaatsvindt vanaf de markt en dat er géén vrije balies zijn voor handelaren die op de bonnefooi met paarden naar Zuidlaren komen. Daarnaast wordt er een register bijgehouden, wat betekent dat de aangeboden paarden allemaal gechipt moeten zijn. Ten slotte weert de organisatie het publiek van het marktterrein. Dit om doorstroming te bevorderen en om ervoor te zorgen dat men afstand tot elkaar kan houden.

Ruimte en doorstroming

Burgemeester Marcel Thijsen vertelt dat hij graag zijn nek uitsteekt voor de paardenhandel. “De paardenmarkt in Zuidlaren heeft een belangrijke economische functie voor de sector. Na een jaar van afwezigheid wil ik de markt dan ook graag organiseren, maar we hebben natuurlijk nog steeds te maken met coronamaatregelen. Daarom moeten we zorgen voor ruimte en doorstroming.”

Een gevolg daarvan is dat de aanvoer van paarden beheersbaar en op voorhand bekend moet zijn. Voor de organisatie was dat de aanleiding om alleen de vaste handelaren die in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente welkom te heten op de markt. Thijsen snapt dat dit besluit voor veel handelaren een teleurstelling zal zijn. “Tegelijkertijd hopen we ook op hun begrip. We kunnen het op dit moment niet anders organiseren en we moeten er samen een succes van maken. We gaan in stapjes terug naar normaal en ik vertrouw er op dat de markt volgend jaar weer als vanouds zal zijn.”

Overzicht aanpassingen

  • Geen vrije balies: Er is op de markt alleen plaats voor de vaste handelaren die tijdens de laatste editie van de markt in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente. Zij hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen om hun paarden te komen verhandelen. De organisatie kan handelaren die op de bonnefooi naar Zuidlaren komen helaas niet toelaten en is genoodzaakt deze terug te sturen.
  • Geen export: Het is niet mogelijk om paarden te exporteren vanaf de Zuidlaardermarkt.
  • Register: Er wordt een register bijgehouden op de markt. Dit betekent dat alle paarden gechipt moeten zijn.
  • Paardenmarkt = handelsterrein: Kopers en verkopers zijn van harte welkom op het marktterrein. Toeschouwers worden verzocht om vanachter de omheining de sfeer te komen proeven en een indruk te krijgen van de paarden en de handel. Zo hebben de paarden en handelaren op het handelsterrein voldoende ruimte.

Klik hier voor meer informatie en de website