31 oktober 2013

Pau: Oranjemenners op weg naar goud

De Nederlandse menners hebben vandaag op het WK ponymennen in het Zuidfranse Pau de eerste stap gezet op weg naar goud. Ewoud Boom, Bram Chardon en Jan de Boer reden alleen een persoonlijk record. Boom won de dressuur bij de tweespannen, titelverdediger Bram Chardon was de sterkste bij de vierspannen. Jan de Boer eindigde op een mooie tweede plaats in de vierspanrubriek.


Onder toeziend oog van een grote schare Oranjefans reed Ewoud Boom vanmorgen in de prachtige herfstzon een uitstekende proef met de New Forest ruinen Valdino en Romeo. Titelverdediger Dieter Baackmann eindigde als tweede, voor zijn landgenoot Marco Freund. De 36-jarige Boom was uiteraard dik tevreden over zijn resultaat: “Ik rijd deze pony’s sinds anderhalf jaar in het span en de prestaties laten duidelijk een stijgende lijn zien.” De zevenvoudig Nederlands Kampioen zette in Pau zijn hoogste dressuurscore op een WK neer, 36,48, en met zijn favoriete onderdeel de marathon voor de boeg heeft Boom een grote stap gezet richting een podiumplaats.
Woutera van de Kamp-Rozendaal eindigde met haar pittige Welsh pony’s vandaag op de dertiende plaats in het 22 deelnemers tellende veld.

Ook Bram Chardon was een blij man toen hij de piste van Pau uit reed. Met een score van 34,11 strafpunten scoorde hij maar liefst 10 strafpunten beter dan op het voorgaande WK in Lipica: “Dit is mijn beste score ooit en dat op een WK is gewoon kicken! Het niveau is de afgelopen twee jaar omhoog gegaan en ook ik heb me verbeterd. Ik denk dat ik de dressuur heb gewonnen op het blok in mijn span, mijn pony’s vormden echt een eenheid. Ik kon goed schakelen en de overgangen waren ook goed. Mijn doel in de afgelopen twee jaar was om mijn dressuurscore te verbeteren en het is gewoon geweldig dat het is gelukt!”
Jan de Boer volgt Chardon op ruim drie strafpunten verschil (37,31), maar ook hij reed een persoonlijk record: “Ik ben heel tevreden, maar ik blijf altijd kritisch op mezelf. Er zaten een paar slordigheidjes in en ik vond de piste erg zwaar waardoor mijn pony’s iets trekkerig werden.”

De Duitse tweevoudig wereldkampioen Tobias Bücker eindigde op de derde plaats.
Morgen staat vanaf 08.30 uur de dressuur van de enkelspannen op het programma. Met Els Broekman en Melanie Becker heeft Nederland twee sterke dressuurtroeven in de hand.
Broekman start om 09.40 uur, Becker betreedt om 14.10 uur de piste.

Klik hier voor de startlijsten en de uitslagen.

Klik hier voor de fotoimpressie met dank aan Marie de Ronde-Oudemans

Ewoud Boom drove his pair of New Forest ponies to the winning score of 36,48, which is his best score at a World Championship. Title defender Dieter Baackmann drove his World Championship ponies to the second place in the pairs class, ahead of his compatriot and team member Marco Freund. Former four-in-hand driver Anna Grayston put down the best British result, finishing fourth, ahead of Lars Dau (DEN) and US-drivers Jennifer Matheson and Wendy O’Brien.

Bram Chardon has improved his dressage score with no less than 10 penalty points compared to the previous World Championships in Lipica 2011. Chardon’s team showed nice synergy and transitions.
Jan de Boer also put down his best World Championship score and was very pleased, but always finds things to improve in his test. German double World Champion Tobias Bücker finished third, ahead of Jozsef Dobrovitz jr. (HUN) and Tinne Bax (BEL).

The dressage for the single drivers is scheduled for tomorrow from 08.30 hrs.

Click here for the starting orders and results.

Click here for the photo impression thanks to Marie de Ronde-Oudemans