14 januari 2009

Platina speld voor Van Grunsven, Gouden speld voor Jan Peeters

ARNHEM (KNHS) - Op het nationale sportcentrum Papendal vond dinsdagavond de Jaarhuldiging van de KNHS plaats, die tevens dienst doet als nieuwjaarsreceptie. Hippische sporters uit alle disciplines en van alle leeftijden werden voor een zaal waarin ongeveer 350 mensen een plaatsje hadden gevonden in het zonnetje gezet, omdat ze of Nederlands kampioen waren geworden, of van een internationaal kampioenschap met een medaille huiswaarts keerden.


Nederlands Kampioenen Koos de Ronde, Harrie Verstappen, Jan van den Broek, Jan de Boer, Ewoud Boom en Arjo van Kekem ontvingen de KNHS-penning.

Individueel en team Wereldkampioen vierspannen IJsbrand Chardon werd samen met zijn teamgenoten Koos de Ronde en Mark Weusthof flink in het zonnetje gezet.
Er was ruim aandacht voor Wereldkampioen enkelspannen Jan van den Broek en bronzen medaillewinnaar Jan Moonen. Ook bondscoach mennen Tjeerd Velstra en chef d’equipe Hans Ditzel kwamen in de schijnwerpers.
Uiteraard ontbraken de succesvolle para-equestrian menners niet op het podium. Wereldkampioen Jacques Poppen werd geflankeerd door zijn gouden teamgenoot Liske van Someren en chef d’equipe Els Eijling. Derde teamlid Adriaan Struijk moest helaas verstek laten gaan wegens een hersenschudding.

De medaillewinnaars tijdens de jaarhuldiging (foto: Rinaldo de Craen)
(foto: Rinaldo de Craen)

Voor Anky van Grunsven is de gouden speld te klein geworden om nog plaats te bieden aan weer een briljant. Daarom had Martien van den Heuvel, voorzitter van de KNHS, een speciale verrassing voor Anky en dat was de eerste platina speld met briljant die ooit door de KNHS is uitgereikt. Anky, die thuis twee zieke kinderen had, toonde zich zeer ingenomen met het fraai gestileerde kleinood.
Jan Peeters ontving uithanden van de voorzitter de gouden speld vanwege zijn talloze verdiensten op alle niveaus van de dressuursport. Vooral zijn bereidheid om steeds weer de helpende hand te bieden aan sporters werd geroemd.
In zijn openingswoord toonde Martien van den Heuvel zich een tevreden voorzitter. "De KNHS is een financieel gezonde organisatie, we hebben geen vreemd vermogen en we hebben 2008 met een batig saldo afgesloten. Toch denk ik dat de financiële crisis ook niet ongemerkt aan de deur van onze sport voorbij gaat. Gelukkig hebben vele concoursen alsmede onze organisatie vele trouwe betrokken sponsoren, ook voor de series die we in onze sport kennen. Ik ben er daarom blij mee dat we in het contract met de Rabobank, dat nog tot en met 2012 loopt, een aanpassing hebben kunnen bewerkstelligen. Die verandering houdt in dat de bonus voor het winnen van een medaille nu voor alle categorieën in alle disciplines geldt", aldus Van den Heuvel, die de KNHS ziet als een moderne, vraaggestuurde sportbond, die er is voor alle paardensporters en die zich moet kenmerken door een laagdrempelige, efficiënte dienstverlening. "Het streven blijft er op gericht dat Nederland het beste paardenland en het beste paardensportland van de wereld wordt!".

Humberto Tan was gevraagd de avond te presenteren en hij deed dat op een betrokken wijze. Tientallen sporters ontvingen uit handen van de KNHS bestuurders naast bloemen een legpenning of speld. Tussendoor hield Tan onderhoudende interviewtjes. Ook was er aandacht voor de twee Europese kampioenschappen die dit jaar in Nederland worden gehouden. Van 2 tot en met 5 juli wordt in Hoofddorp het EK springen voor junioren en Young Riders verreden. De organiserende vereniging Paardensport Vooruit bestaat 100 jaar en kreeg tijdens de KNHS jaarhuldiging door wethouder Jeroen Nobel van de gemeente Haarlemmermeer een geheel nieuwe bodem aangeboden. Het andere EK dat in Nederland wordt gehouden is voor de junioren en Young Riders in de discipline dressuur. Dit kampioenschap vindt plaats van 4 tot en met 9 augustus op de terreinen van de KNHS in Ermelo.
Na afloop bleef het nog lang gezellig en werden er talloze herinneringen opgehaald en nieuwe plannen gesmeed.

Bron: KNHS/Hoefnet