2 mei 2010

Rutjens tweede in Conty

Riny Rutjens is tweede geworden in de internationale menwedstrijd in het Franse Conty, het terrein waar volgend jaar het WK tweespannen wordt gehouden. De tweespanrijder moest alleen de zilveren medaillewinnaar van het WK in Kecskemét de Zwitser Beat Schenk voor laten gaan. Bij de enkelspannen zette Jan van den Broek met de derde plaats de beste Nederlandse prestatie neer.
 Voor de enkelspannen was Conty de eerste officiële observatiewedstrijd en krachtmeting met de internationale top ter voorbereiding op het WK in Pratoni eind juli. Jan van den Broek won de dressuur voor de Pool Bartolomiej Kwiatek, die Van den Broek vervolgens het hele weekend op de hielen zou zitten. In de marathon leverden beide menners weinig op elkaar in maar zagen beide heren in het tussenklassement Anne-Violaine Brisou aan de leiding gaan. Brisou verloor in 2002 op hetzelfde terrein in Conty haar gouden medaille toen ze op het WK in de vaardigheid werd gediskwalificeerd. Zowel Brisou als Van den Broek tikten er een balletje af waardoor de 27-jarige Pool de overwinning opstreek. Brisou werd tweede, voor Van den Broek.
Uitstekende prestaties in Conty waren er ook van Horst-winnaar Christiaan Provoost die na de vierde plaats in de dressuur en een foutloze vaardigheid zevende werd in het 40 deelnemers tellende veld. De in Duitsland woonachtige Frans Hellegers maakte het omkiepen in Horst vorig weekend dubbel en dwars goed door vijfde te worden in de marathon. De professioneel vertaler werd achtste in de eindrangschikking. Tweespanmenster Saskia van Heesch startte met haar 9-jarige KWPN ruin Unique (v. Manno) in de enkelspanrubriek en werd 14e. Martin van den Broek eindigde op de 25e plaats, terwijl Frank van der Vegt 30e werd. Jan Bijeman en Hans Zumbrink werden 34ste en 37ste.
 

Klik hier voor alle uitslagen.

Rutjens legde de basis voor zijn tweede plaats in de dressuur, waar Schenk net twee punten beter was. Harrie Verstappen sloot met de vierde plaats in dit eerste onderdeel uitstekend aan bij de top. In de marathon was het de Fransman François Dutilloy die met de eer streek. Zowel Rutjens als Schenk bleven foutloos in de vaardigheid zodat hun positie na de marathon en in het eindklassement niet wijzigde. Verstappen tikte twee balletjes van de kegels en passeerde de finish net een tel te laat, waardoor hij vijfde werd.