1 augustus 2015

Beesd: Saskia Siebers nationaal enkelspankampioen

Na een spannende strijd werd Saskia Siebers gisteren gehuldigd als nieuwe nationaal kampioene enkelspan paard. De onderlinge verschillen waren klein en het niveau bij de enkelspannen blijkt over de hele breedte hoog. Dat een aantal kanshebbers, waaronder titelverdediger Wilbrord van den Broek ontbrak, deed daar niets aan af. 

De analyse van de kersverse kampioene is simpel: ‘Je bent zo goed als je paard je laat zijn’ is haar commentaar. Siebers timmert al een tijdje goed aan de weg met haar tienjarige paard Axel (Tolando x Naturel). ‘Ik ben nu vijf jaar met hem bezig en we zijn ooit gewoon in klasse 1 begonnen. Axel is ook het eerste paard waarmee Siebers zelf aan de leidsels de mensport is gaan beoefenen. Voor die tijd was ze als groom actief op het hoogste niveau. ‘Toen ik met hem begon was hij bang van de kar’ vertelt ze, ‘We hebben vol gehouden en ik heb veel geduld met hem gehad. Nu snapt hij het helemaal. Hij heeft een geweldig karakter en wil altijd meedenken en het goed doen.’ Foto: Rinaldo de Craen

De enkelspanrubriek bij de paarden is momenteel de grootste van alle menrubrieken in de nationale klasse. In Beesd streden 21 menners om het kampioenschap. In de dressuur legde Eline Houterman een indrukwekkende proef op de grasmat van het hoofdterrein en nam de leiding op de eerste dag. Saskia Siebers volgde op geringe afstand. In de marathon op vrijdag, ontketende Siebers, reed de winnende marathon en deed dat uit het boekje. Zonder zweep- of stemgebruik en volledig gefocust stormde ze door de acht hindernissen: een lust voor het oog. Specialiste Jacqueline de Groot kon Siebers het dichtst te benaderen. De marathon was gevarieerd en selectief en er werd menig afgeworpen balletje en parcoursfout geregistreerd. Met de winst in de marathon nam Siebers de leiding in het klassement over van Houterman en had een voorsprong van ongeveer acht punten voorafgaand aan de vaardigheidsproef. 

Met de vaardigheidsproef als sluitstuk werd naar een ware climax toegewerkt. Joop Gommers reed als eerste een foutloos parcours binnen de tijd. Jan Moonen stond in vijfde positie en reed eveneens een nulrondje. Dat deed ook Eline Houterman, die haar geluk niet op kon en zeker was van een podiumplek. Frans Hellegers stond in zilveren positie, maar had moeite met de controle van zijn routinier Donnerstolz. Met twee afgeworpen balletjes belandde hij net naast het podium. Saskia Siebers startte als laatste en had bij het losrijden nog een spannend moment toen ze er achter kwam dat de rem van haar rijtuig niet naar behoren functioneerde. Het euvel werd gelukkig net op tijd opgelost. Siebers tikte er één balletje af, maar dat kon ze zich permitteren. De titel was voor haar, Houterman won zilver en Jan Moonen had brons.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen