6 juni 2015

Saumur: Oranje menners domineren marathon

De marathon van de internationale menwedstrijd in Saumur werd vandaag gedomineerd door de Nederlandse menners. In alle rubrieken waar de Oranje menners aan de start kwamen, werd de eerste plaats opgeëist door een Nederlander. De temperaturen waren gedaald tot 25 graden, wat aangename omstandigheden creëerde voor zowel de paarden als de deelnemers en de toeschouwers.

Vanmorgen vroeg kwamen de ponyspannen in actie. Tweespanrijder Dirk Neerincx maakte zijn tegenvallende dressuurprestatie dubbel en dwars goed door in zes van de zeven hindernissen de snelste tijden te laten klokken: “Ik heb heel fijn kunnen rijden,” vertelt een zeer tevreden Neerincx. “De zwaarte van de hindernissen viel me mee en ik in de hindernissen alles volgens plan kunnen rijden. Ik was behoorlijk ziek van mijn dressuur, maar dit heb ik nu goed gemaakt.” Neerincx is opgeklommen naar de derde plaats in het tussenklassement. Ook Wolter van der Veen presteerde goed en eindigde als derde, waarmee hij de leiding van Rodinde Rutjens in het klassement heeft overgenomen. Rutjens rijdt in Saumur om te voldoen aan de kwalificatie-eisen voor het WK, dat begin september wordt gehouden in Breda. De 17-jarige menster reed zoals ze had gepland en was tevreden met haar zevende plaats. Rutjens staat momenteel derde. De top zes menners liggen dicht bij elkaar, wat morgen een spannende vaardigheid belooft.

Aart van de Kamp jr. reed in drie hindernissen de snelste tijd met zijn vierspan bonte Shetlandpony’s. Net voor het uitrijden van hindernis drie brak zijn voorzweng, gelukkig kon de menner uit Putten zijn span over de finish rijden om vervolgens de boel te repareren. Dit weerhield hem niet om in de volgende hindernissen opnieuw toptijden neer te zetten. Van de Kamp jr. is naar de derde plaats gestegen in het klassement, dat ook na de marathon nog wordt aangevoerd door Jan de Boer. De Boer liet in de eerste twee hindernissen de snelste tijden noteren, maar had op hindernis drie een kleine hapering en een balletje. Dit leverde hem de derde plaats op in dit onderdeel. De Belg Nathan Nijs volgt hem op gepaste afstand in het klassement.

Jacqueline de Groot-Apon reed haar Whisper naar de overwinning bij de enkelspan paarden en klimt daarmee naar de zesde plaats na twee onderdelen. “Ik heb de eerste hindernissen heel gecontroleerd gereden, dat doe ik altijd, anders gaat hij vechten,” vertelt De Groot. Whisper bleef voorwaarts en in de laatste vier hindernissen pakte de menster uit Oostvoorne de winst. Melanie Becker eindigde op een nette achtste plaats. Het klassement wordt aangevoerd door de Fransman Renaud Vinck.

Bij de tweespannen verliep de marathon voor de Nederlandse deelnemers niet evident. Individueel deelnemer Stan van Eijk, gisteren nog onderaan in het klassement van de dressuur, revancheerde zich vandaag door de marathon op zijn naam te schrijven: “Ik had eigenlijk helemaal geen zin om de marathon te rijden, maar toen dacht ik ‘ik ben toch niet voor niets helemaal naar Saumur gereden!’ en ben er toen voor gegaan. De ondergrond in de hindernissen viel me wel wat tegen, de koets schoof hier en daar behoorlijk. Het is ook pas de derde wedstrijd met deze koets, dus ik moet er ook nog even aan wennen. Mijn paarden hadden flink power, dus ik ben heel blij!”
Een opvallend goede prestatie werd ook neergezet door Patrick de Vries, die een zeer sterke, nagenoeg foutloze marathon reed. De Vries eindigde als tweede, voor de Zwitser Beat Schenk en Harrie Verstappen, Raymond Letteboer en Erik Couwenberg die zich eveneens van hun beste kant lieten zien.

Bondscoach Harry de Ruyter had stof tot nadenken na de marathon aangezien geen van de teamleden een plaats in de top tien van dit normaliter sterke onderdeel van de Nederlanders wist te behalen. Carlo Vermeulen miste een poort in de eerste hindernis en ook in hindernis zes had hij een hapering, waardoor hij niet verder kwam dan de 12e plaats.

De paarden van Antonie ter Harmsel misten de nodige voorwaartse drang waardoor hij vandaag niet uit de verf kwam en genoegen moest nemen met de 19e plaats. Saumur is niet de wedstrijd van Riny Rutjens dit jaar. Nadat hij gisteren verkeerd reed in de dressuur, misreed de Wereldkampioen van 2003 zich in hindernis vijf dusdanig, dat hij niet binnen de toegestane vijf minuten de hindernis kon verlaten en werd gediskwalificeerd.
Gerard Leyten werd 10e, Tristan Verheijen eindigde op de 20ste plaats.Boyd Exell won de marathon bij de vierspannen met maar liefst 8 strafpunten voorsprong op de Duitser Daniel Schneiders en de Spanjaard Juan Real Garcia. Overigens trainen beide menners regelmatig bij de regerend Wereldkampioen.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum

Claudio Fumagalli slaagde er in de marathon niet in zijn koppositie vast te houden. Hij moest deze afstaan aan Fransman Michael Sellier. De Ier Barry Capstick had een niet-herstelde parcoursfout in hindernis 7 en is uit de race.

Individuele deelnemers Raymond Letteboer en Patrick de Vries zijn opgeklommen naar de derde en vierde plaats in het tussenklassement. Gerard Leyten, Carlo Vermeulen en Erik Couwenberg staan op plaats 7, 8 en 9. Stan van Eijk staat 12e, gevolgd door Harrie Verstappen, Antonie ter Harmsel is gezakt naar de 15e plaats en Tristan Verheijen staat 17e.Ponies

This morning the pony pairs class was won by Dirk Neerincx, who made up for his disappointing dressage performance by setting the fastest times in six out of seven obstacles. Marcel Stassen (BEL) finished second, ahead of Wolter van der Veen (NED). Dressage winner Rodinde Rutjens came to Saumur to qualify for the World Championships in Breda in September and drove as planned. With her 7th place in the marathon, she has now dropped to the third place but as her main goal is to finish in Saumur, she was pleased with her results.
Aart van de Kamp jr. put down the fastest times in three obstacles with his team of piebald Shetland ponies. His swingletree broke just before he passed the finish line of obstacle three. Luckily he was able to cross the finish and repair it. Thanks to his marathon victory, Van de Kamp has moved up to the third place in the standings. Jan de Boer is still in the lead, followed by Nathan Nijs.

Jacqueline de Groot-Apon drove her Whisper to the first place in the single horse class, followed by French drivers Mathieu Ory Degomme and Marion Vignaud. Renaud Vinck (FRA) has taken over the lead from Michael Barbey and is closely followed by Vignaud and Eric Renaud.

Dutch individual driver Stan van Eijk won the marathon in the horse pairs class, ahead of his compatriot Patrick de Vries. Both drivers compete in Saumur for the first time in their career. Van Eijk took revenge for his bad dressage performance yesterday: “I didn’t feel like starting in the marathon but then I thought to myself I have not travelled all the way to Saumur for nothing and decided to go for it.” Beat Schenk finished on the third place.
Claudio Fumagalli was unable to keep the lead in the standings after the marathon and had to give way for Michael Sellier (FRA). Ireland’s Barry Capstick had a non-corrected error of course in obstacle 7 and was eliminated. Raymond Letteboer (NED) has moved up to the third place.

In the horse fours class, Daniel Schneiders (GER) finished on the second place with a difference of 8 points to Exell, followed by Juan Real Garcia (ESP).
Exell is now 29 points in the lead of his 'students' Daniel Schneiders, Edouard Simonet and Juan Real Garcia.

Click here for the results

Click here for the photoalbum