19 januari 2020

Selectieve finales in Houten

In een bomvolle Zilfia’s Hoeve werden gisterenavond de finales van Indoor Houten gereden. Het enthousiaste publiek werd getrakteerd op een spannende wedstrijd waarin ieder detail meetelde om te kunnen winnen. Naast de reguliere wedstrijd was het evenement dat voor de 12e keer door de Rijnruiters werd georganiseerd, ook het toneel voor het Westelijk districtskampioenschap.

De strijd om de finaleplaatsen was vrijdag al van start gegaan. Door de vele inschrijvingen die ieder jaar binnenstromen, had de organisatie besloten om dit jaar de wedstrijd al op vrijdagochtend te laten beginnen. De tandems, tweespan pony’s en enkelspannen paard reden op vrijdag hun kwalificatierondjes en de overige rubrieken waren zaterdag overdag aan de beurt. In de zeer lange rijhal waren drie marathonhindernissen opgesteld, waarvan er één geheel nieuw was. Het parcours van Berry van den Bosch was zeer technisch, waardoor menig balletje viel. Het kwam aan op secuur sturen, terwijl er ook ruimte was om snelheid te maken.


Prijswinnaars enkelspan pony

Oudste en snelste

De finale op zaterdagavond werd over een verkort parcours verreden, maar kende ook genoeg lastige onderdelen voor de rijders. De snelste finaletijd werd gereden in de enkelspan ponyrubriek door de oudste finalist: Kees van de Beek met de ervaren Magic Power. Hij kwam in 109,47 over de finish, maar reed er op poortje 5 een duur balletje af waarmee zijn eindscore 114,47 was. Alle deelnemers in het sterke finalistenveld beten zich stuk op het geweldige resultaat van Kees. Uiteindelijk slaagde Demi van de Brink er met Calvin in om enkele tienden van seconden van zijn eindresultaat af te snoepen. Met een voorsprong van 0,35 (!) pakte zij in een foutloos rondje de overwinning. Harry Loman werd met Thomas knap derde en werd gehuldigd als districtskampioen.

Een schrale troost voor Dirk Bastiaansen die de finale aan zijn neus voorbij zag gaan. Hij reed een indrukwekkende eerste omloop, waarin hij de snelste van de dag was. Dat leverde hem een mooie prijs op. Doordat hij in de tweede manche een poortje omreed dat weer opgebouwd moest worden en daarna nog een paar ballen aftikte, plaatste de getalenteerde jonge menner zich niet voor de finale.


Prijswinnaars tweespan paard

Geen foutlozen

De districtstitel bij de tandems werd gewonnen door Saskia Lems, die in de strijd om prijzen in de wedstrijd de overwinning aan de Belg Nick Gaens moest laten. Zowel bij de tandems als bij de tweespan paarden bleef er niemand foutloos. Ton Vreugdenhil reed een sterke ronde met alleen een balletje in de eerste marathonhindernis. Hij was daarmee zeker van de Districtstitel en leek ook af te stevenen op de eindoverwinning. Laatste starter Carlo Vermeulen gooide echter roet in het eten. Ondanks een vroege bal in het parcours op poortje 3, hield Carlo het hoofd koel en reed snel en efficiënt naar de overwinning.


Prijswinnaars enkelspan paard

Foutloze winnaars

Bij de enkelspan paarden waren de tien finalisten aan elkaar gewaagd. In deze rubriek viel ook met regelmaat een bal van de kegel of van een hindernis. Alleen Arno van den Brand maakte geen fouten en schreef daarmee de overwinning op zijn naam. Brian Bing was met Mendes het snelst in deze rubriek, maar reed er een bal af op poortje drie, waardoor hij tweede werd, maar wel het kampioenslint als beste van West meenam.

Ook bij de tweespan pony’s won de enige foutloze. Melanie van de Bunt, tevens instructrice bij de organiserende vereniging, reed een rondje uit het boekje: snel en foutloos in 115,58. Tweede werd de sterk rijdende Gijs van Veluw die een sconde langzamer was dan Melanie en er ook nog een bal afreed. Frans Marijnissen was het snelst in deze rubriek, maar zag twee ballen vallen. Ook Jelle Leliveld reed er twee ballen af, maar door zijn razendsnelle tijd pakte hij wel de Districtstitel.


Prijswinnaars tweespan pony

Sluitstuk

De vierspan pony’s vormden het sluitstuk van de avond. Eline Geurs had zich als eerste geplaatst voor de finale, maar vloog in de eerste marathonhindernis een verkeerd gat in. Ze kon het span nog stilzetten, maar kon geen kant meer op, waardoor ze toch rechtuit moest en 20 strafseconden moest incasseren. Daarmee ging ook het districtskampioenschap aan haar neus voorbij, want die titel pakte Piet Doorn. Kenny Kanora was veruit de beste in deze finalerubriek. Hij reed toch op de één na laatste poort een balletje af, maar won royaal.

Klik hier voor alle uitslagenUitslag Districtskampioenschap West

Enkelspan pony

Kampioen: Harry Loman

Reservekampioen: Maaike Hannewijk

Tandem pony

Kampioen: Saskia Lems

Tweespan paard

Kampioen: Ton Vreugdenhil

Reservekampioen: Henri de Haas

Enkelspan paard

Kampioen: Brian Bing

Reservekampioen: Jaap van der Horst

Tweespan pony

Kampioen: Jelle Leliveld

Reservekampioen: Anouk de Haas

Vierspan pony

Kampioen: Piet Doorn

Reservekampioen: Eline Geurs

Geselecteerd voor de Strijd der Districten

  • enkelspan pony: Harry Loman & Johan de Hoop.
  • enkelspan paard: Gert Vis van Heemst & Christiaan Provoost.
  • Tweespan pony: Anouk de Haas & Dexter Biersteker.
  • Tweespan paard: Ton Vreugdenhil & Henri de Haas.
  • Vierspan pony: Piet Doorn & Eline Geurs.
Jeugd:
Kim de Groot, Jelle Lelieveld, Michelle Kuivenhoven, Jeanine Benschop, Cindy Benschop en Renate Provoost.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.