23 maart 2014

Simone van Drie wint Kür op Muziek

Van de zeven combinaties die zaterdag 22 maart in Scherpenzeel de uitdaging van het rijden van een Kür op Muziek aangingen, was Simone van Drie met Tinelly de uitschieter. Van Drie reed een Z-proef, daarnaast kwamen twee M-rijders en vier ZZ combinaties in de ring. De nummers één, twee en vijf wonnen een les van instructeur en jurylid Peter Bonhof. Dit zijn: Simone Van Drie-Arts, Ank Wickel en Paul Kalisvaart.

Simone van Drie, de Hippiade kampioene Z dressuur 2013 had de proef mooi opgebouwd op de instrumentale klanken van Marco Borsato. Ze begon de Kür met de oefeningen in stap op rustige muziek en bouwde de spanning fraai op, wat tot echte kippenvel momenten leidde. De in het begin nog wat kijkerige Fries Tinelly (v. Abel 344) liet zich goed bewerken, zodat het een echt op het ritme van de muziek gereden voorstelling werd. De uitvoering van de Kür voor menners bevindt zich nog in de try out fase, na de succesvolle edities van Ermelo en Onstwedde vorig jaar.  Maar er moet nog veel gebeuren. De extra moeilijkheidsgraad om óp de muziek te rijden, waarbij het ritmisch klopt, maar waar je ook goed moet uitkomen met de figuren en de overgangen bleek voor weinig menners haalbaar. Jurylid Peter Bonhof zegt na afloop: “Dit is heel moeilijk te jureren. Onder het zadel ligt het niveau hoger, waardoor ik de verschillende gangen goed kon onderscheiden. Er moet meer geréden worden, ik wil verschil zien tussen verzamelde draf en arbeidsdraf.” Jurylid Els Schotman vindt het rijkunstig rijden het belangrijkst, maar wil in draf en galop echt zien dat het op het ritme van de muziek gereden wordt.
Hoe moeilijk ook, toch is de Kür altijd weer een lust voor het oog, want de mooie band tussen menner en paard wordt door de muziek extra benadrukt.
Nu tekende KNHS Mendistrict Oost in samenwerking met De Willaerruiters voor de organisatie, Dit jaar willen de districten Noord, West en Zuid ook hun menners de gelegenheid bieden om een Kür te rijden.