24 juli 2008

Solide Koos de Ronde slaat zijn eerste slag op NK vierspannen

Koos de Ronde heeft vrijdag op de openingsdag van het NK vierspannen in Beekbergen zijn eerste slag geslagen. De menner uit Zwartewaal won met een solide, niet spectaculair, maar vooral foutloos optreden het onderdeel dressuur. Zaterdag is de marathon, zondag de afsluitende vaardigheidsproef.


,,Ik heb bewust geen risico’s genomen’’, zei Koos de Ronde na afloop. Het enige probleem was voor de proef, in zijn route naar de ring had het vierspan even een aanrijding met de niet goed oplettende vader Piet, die op de fiets klem kwam te zitten. ,,Gelukkig heeft hij niets opgelopen, hij is immers al herstellende van een zware blessure.’’ Gelukkig kon De Ronde senior de rit van zijn zoon normaal volgen.

Eenmaal in de ring had De Ronde junior het rijk alleen. Zijn paarden hielden zich keurig aan de gegeven opdrachten. Hoewel bondscoach Tjeerd Velstra meldde liever een wat sprankelender optreden te hebben gezien, koos de menner uit Zwartewaal voor een voorzichtige start van het NK, dat hij (na Zelhem 2004) voor de tweede keer hoopt te winnen.

,,Hier zitten drie van de vijf juryleden van het WK, ik wilde ook hen een goed beeld geven. Niet vol rommeltjes, zoals in Aken, waar ik in de dressuur een aantal foutjes maakte. Ik wilde per se geen fouten maken en dat is gelukt, ik ben tevreden.’’

In het internationale deelnemersveld beëindigde Koos de Ronde de dressuur als derde. De Australiër Boyd Exell, de voormalige eigenaar van het huidige span van De Ronde, werd eerste met een score van 38,91 procent. De tweede plaats was voor Daniel Wurgler uit Zwitserland (43,39), nog net voor De Ronde (43,90). Opvallend was dat de vijf juryleden bij het toekennen van de punten voor De Ronde het grondig eens waren, die varieerden van 184 tot 177. Een feit dat de Zuid-Hollander ook tevreden stemde.

De Ronde is samen met de absente IJsbrand Chardon al zeker van een plaats in het WK-team, voor de derde plaats heeft bondscoach Tjeerd Velstra nog een aantal mogelijkheden. Hij zal op 6 augustus, na de wedstrijd in het Duitse Riesenbeck, zijn team voor het toernooi op landgoed Marienwaerdt in Beesd bekend maken. Theo Timmerman, één van de kandidaten, is om persoonlijke redenen evenmin in Beekbergen aanwezig.

Velstra keek met meer dan gemiddelde belangstelling naar het optreden van Mark Weusthof, die onlangs tijdens het CHIO in Aken nog deel uitmaakte van het Nederlands team dat daar ook de overwinning greep. De menner uit het Twentse Rossum was niet tevreden over zijn dressuurproef die hem 59,26 punten kostte. ,,Een tamme proef. Soms zijn de paarden te heet, nu waren ze juist te tam’’, zei Weusthof die zich zaterdag hoopt te revancheren in de marathon. ,,Daarin heb ik al mijn Nederlandse concurrenten de afgelopen wedstrijden telkens achter mij gehouden, dus ik heb goede hoop dat het hier ook weer zal lukken en dat ik mij daarmee voor het team voor Beesd kan plaatsen.’’

Het NK, dat deel uitmaakt van de 24ste editie van de Internationale Menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn, moet het doen zonder 20-voudig kampioen IJsbrand Chardon. De Westlander heeft al voldoende WK-punten verzameld en besloot de afgelopen week dat het beter was om zijn paarden te sparen voor de wereldkampioenschappen, die begin september in Beesd plaatsvinden.

Chardon zag vrijdag als toeschouwer dat er toch sprake was van een boeiende wedstrijd. ,,Het is weer eens iets anders om zo toe te kijken,’’ zei hij. ,,Al neem ik natuurlijk zelf het liefste deel, dit is ook genieten, hoor.’’

Bron: KNHS